ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XIII Diumenge de durant l’any

20 junio 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XIII Diumenge de durant l’any Cicle C (Lc 9,51-62)

 

 

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:

que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;

que ens concedeixi trobar-te en ella;

i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Lc 9,51-62)

Quan s’acostaven els dies en què Jesús havia de ser endut al cel, ell resolgué decididament d’encaminar-se a Jerusalem. Envià alguns que s’avancessin, i ells, tot fent camí, entraren en un poblet de samaritans per buscar-hi allotjament. Però la gent no el volgué rebre, perquè s’encaminava a Jerusalem. En veure això, els seus deixebles Jaume i Joan li digueren: «Senyor, voleu que manem que baixi foc del cel i els consumeixi?» Però Jesús es girà i els renyà. I se n’anaren a un altre poblet.

Mentre feien camí algú li digué: «Us seguiré pertot arreu on anireu.» Jesús li respongué: «Les guineus tenen caus, i els ocells, nius, però el Fill de l’home no té on reposar el cap.»

A un altre, Jesús li digué: «Vine amb mi.» Ell li contestà: «Senyor, permeteu-me primer d’anar-me’n a casa, fins que hauré enterrat el meu pare.» Jesús li diu: «Deixa que els morts enterrin els seus morts, i tu vés a anunciar el regne de Déu.»

Un altre digué a Jesús: «Vinc amb vós, Senyor, però permeteu-me primer que digui adéu als de casa meva.» Jesús li respongué: «Ningú que mira enrere quan ja té la mà a l’arada no és apte per al regne de Déu.»

Comentaris:

Estem acostant-nos al compliment del pla de Déu que inaugura una nova etapa de la història de salvació. Es tracta de la partida (el grec diu assumpció) de Jesús, del pas cap al Pare. A través del terme partida s’evoquen segurament la seva mort i resurrecció, el conjunt del misteri pasqual. Però tot això no és un procés inexorable. La decisió de Jesús és un element essencial d’aquest misteri.

Jesús, que ha iniciat el camí que li porta cap a la mort (Lc 9 51), expressa en aquests tres diàlegs el risc i la urgència del seguiment. Jesús havia estat rebutjat pels seus paisans en la seva terra natal (Lc 4 16-30), i en el passatge anterior pels samaritans. La seva situació, ens diu el primer diàleg, és la del solitari que no té un lloc propi. En el segon diàleg, Jesús és el que es dirigeix a un altre perquè li segueixi. Però aquest s’escuda en un deure important de tot jueu: enterrar al seu pare (2 Re 9 10; Jr 16 4). No s’ha adonat que l’anunci del regne, al qual és convidat per Jesús, passa per davant de tots els deures humans. Els morts (=els que són insensibles a la crida de Jesús) enterraran als morts. En el tercer cas, algú exposa el desig de seguir-li, però pretén primer acomiadar-se dels seus, com va fer Eliseu quan va rebre la trucada d’Elías per a ser el seu deixeble (1 Re 19 19-21). Però Jesús és més exigent que Elías.

En comptar al començament del viatge a Jerusalem aquestes exigències radicals del seguiment, Lluc vol advertir als deixebles sobre la serietat del camí que emprendran amb Jesús. És un advertiment que val per als deixebles de qualsevol època que prenen la decisió de seguir a Jesús.

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“Per a tot ésser humà i creient existeixen «temps» i «decisions» que requereixen ser orientats i encaminats.”

”Es llaura, se sembra i es fa camí sempre cap endavant amb el cor encès pel foc de l’amor del qual va davant”

  • » Et seguiré, Senyor»
  • » Vingui a nosaltres el teu Regne «
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Com que et segueixo a tu només, Senyor, Jesús,

Fes-me pacient amb els que ens rebutgen y

desprès de mi i dels meus.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup. 

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Vine, Esperit Sant,

il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,

conèixer més Jesús

i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.

 

Font i Pregària Editorial CCS 2022