ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – VI DIUMENGE DE DURANT L’ANY

7 febrero 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

VI DIUMENGE DE DURANT L’ANY Cicle C (Lc 6,17.20-26)

 

 

PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Lc 6,17.20-26)

En aquell temps, Jesús amb els deixebles baixà de la muntanya i s’aturà en un indret pla on hi havia molts dels seus seguidors i una gentada del poble que havia vingut de tot el país dels jueus, de Jerusalem i de la costa de Tir i de Sidó. Jesús alçà els ulls i digué mirant els seus deixebles: «Feliços els pobres: el regne de Déu és per a vosaltres. Feliços els qui ara passeu fam: vindrà el dia que sereu saciats. Feliços els qui ara ploreu: vindrà el dia que riureu. Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l’home, la gent us odiarà, us esquivarà, us ofendrà i denigrarà el vostre nom: aquell dia alegreu-vos i feu festa, perquè la vostra recompensa és gran en el cel; igual feien els seus pares amb els profetes.

Però ai de vosaltres, els rics: ja heu rebut el vostre consol. Ai de vosaltres els qui ara aneu tips: vindrà el dia que passareu fam. Ai de vosaltres, els qui ara rieu: vindrà el dia que us doldreu i plorareu. Ai quan tota la gent parlarà bé de vosaltres: igual feien els seus pares amb els falsos profetes.

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Encara que Jesús dirigeix la seva paraula als deixebles, el seu ensenyament no concerneix només a ells. Al seu auditori hi ha deixebles que li segueixen de prop, una massa de gent que acudeix de tot arreu portada per la curiositat i alguns que han baixat de Jerusalem i li observen maliciosament. En realitat les benaurances, excepte l’última que recau especialment sobre els deixebles, són per als pobres i els afligits d’aquest món.

Jesús porta la bona notícia als pobres, als que sofreixen, als que ploren, als necessitats… Tots ells són proclamats feliços i se’ls anuncia que la seva situació canviarà radicalment i participaran en el goig ple del Regne de Déu. No es diu que siguin feliços perquè el seu comportament és millor que el d’altres persones, sinó perquè reben la misericòrdia de Déu, que sempre està al costat dels maltractats i oprimits. Ells són els destinataris de la predilecció divina: així ho havien recordat sovint els profetes d’Israel, i en Jesús aquest anunci es fa realitat. Pròpiament, les benaurances són vuit, com indica la inclusió (és a dir, la repetició d’una mateixa frase per a marcar l’inici i el final d’una secció) entre la primera i l’octava a propòsit del Regne dels cels. L’última benaurança té una ampliació que s’aplica directament als deixebles, convidats a alegrar-se quan sofreixin persecucions. I és que les Benaurances, que són abans de res un anunci gojós, contenen alhora un programa de vida radical i exigent, modelat sobre l’exemple de Jesús mateix, que pot comportar incomprensions i violències per als qui el posin en pràctica.

Suggeriments:

“La primera part del discurs està dirigit als deixebles. La segona part està dirigida a “ vosaltres els que m’escolteu”

“La novetat que Jesús vol construir ve de la nova experiència que té de Déu, Pare ple de tendresa que acull a tots”

  • “Benaurats els pobres”
  • “Se que m’estimes”
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Continua fixant-te en mi, Senyor,

encara que estiguis envoltat de gent.

Si sento la teva mirada i estima,

faré meves les teves paraules:

em sentiré afortunat en les meves desgràcies

perquè només Tu em fas feliç.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,

ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2021 Ed. CCS