ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE B – XII DIUMENGE DE DURANT L’ANY

17 junio 2024

XII DIUMENGE DE DURANT L’ANY Cicle B (Mc 4,35-41)
PREGÀRIA
Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;
creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.
Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,
i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.
Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit
perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill
a través de la Paraula que ara escoltarem.
1. LLEGEIX…

Què diu el text?
Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Mc 4,35-41)

Un dia, cap al tard, Jesús diu als deixebles: «Passem a l’altra riba.» Deixaren, doncs, la gent, i se l’endugueren en la mateixa barca on es trobava. Vora d’ells seguien també altres barques. Mentrestant s’aixecà un temporal de vent tan fort que les onades queien sobre la barca i s’anava omplint. Jesús era a popa, dormint amb el cap reclinat en un coixí. Ells el criden i li diuen: «Mestre, no veieu que ens enfonsem?» Jesús es desvetllà, renyà el vent i digué a l’aigua: «Calla i estigues quieta.» El vent amainà i seguí una gran bonança. Després els digué: «Per què sou tan porucs? Encara no teniu fe?» Ells, plens de gran respecte, es preguntaven l’un a l’altre: «Qui deu ser aquest, que fins el vent i l’aigua l’obeeixen?»

Comentaris:

En la seva decisió de «passar a l’altra riba», és a dir, al territori pagà de la Decápolis, al domini absolut del dimoni, segons la mentalitat de l’època, Jesús troba oposició. És lògic. Les forces del mal obstaculitzen per tots els mitjans la difusió de l’evangeli. L’obstacle que en aquest moment es presenta adopta la forma d’una tempestat. La narració, rica en detalls pintorescos i indicacions precises, reflecteix una experiència viscuda, però pretén ser abans de res una instrucció catequètica. L’experiència reflectida és la d’una angoixa de mort davant unes ones enfurides i la d’una altra angoixa o por -barreja d’estupor, de respecte i d’amor- davant qui aconsegueix calmar la tempestat amb unes breus paraules de comandament (vegeu Mc 4 39 i 1 25). És la por reverencial que esglaia a l’home davant la manifestació del diví. D’aquí que els deixebles es preguntin atordits Qui és aquest?.

La instrucció catequètica que el relat vol impartir gira entorn de la fe. La fe del deixeble, que li ha fet estar exigint sempre actes prodigiosos. Ha de ser prou madura com per a infondre pau i serenitat fins i tot en els moments en què Déu sembla guardar silenci o permet la tempestat i l’oposició en la seva vida.

2. MEDITA…
Què em diu Déu a través del text? Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“No et dediquis a escoltar el soroll dels elements. No visquis a la mercè dels crits interiors o exteriors … «Calma»”

“Jesús amb les seves paraules orienta les nostres pors i la nostra mirada cap a aquest «poder» que es diu FE.”

– “Silenci”
– “Qui és aquest?”

3. COMTEMPLA I PREGA…
Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

“Nada te turbe, nada te espante,
quien a Dios tiene, nada le falta,
solo Dios basta”.
Senyor, sé que estant amb mi res no he de témer,
sé que si et tinc res no em falta.
Gràcies, Senyor, el teu amor m’urgeix.

4. ACTUA…
A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX…
Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES…
Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,
ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús
i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

Font Pregaria: Evangeli al dia 2024 Ed. CCS