ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE B – I DIUMENGE DE QUARESMA

12 febrero 2024

VI DIUMENGE DE QUARESMA Cicle B (Mc 1,12-15)
PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;
creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.
Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,
i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.
Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit
perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill
a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

1. LLEGEIX…

Què diu el text?
Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Mc 1,12-15)
En aquell temps, l’Esperit empenyé Jesús cap al desert, on passà quaranta dies temptat per Satanàs. Vivia entre els animals feréstecs i l’alimentaven els àngels. Després d’haver estat empresonat Joan, Jesús es presentà a Galilea predicant la bona nova de Déu; deia: «Ha arribat l’hora i el regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la bona nova.»

Comentaris:
La condició messiànica de Jesús i la seva filiació divina no li sostreuen de la història humana i, consegüentment, tampoc de les seves proves i sofriments. Al contrari. Li submergeixen de ple en la lluita que en aquesta història es lliura. També ell, com a veritable home, ha de viure el desert de la prova i recórrer el dur camí que condueix a la salvació. Però en què consisteix aquesta prova purificadora de la seva estada en el desert? Marc, a diferència de Mateu i Lluc, no ofereix aquí la resposta. Intentarà donar-la al llarg de tota la seva obra, perquè la temptació es prolongarà durant tot el desenvolupament de la seva missió. Sempre hi haurà algú que pretengui dissuadir-lo, apartat del camí que el Pare li ha traçat. La seva vida serà una constant lluita entre el «fort» i el «més fort» (vegeu Mc 3, 21-30), lluita que conclourà en una victòria definitiva per a ell, anunciada ja des d’ara amb les imatges dels animals salvatges i els àngels al seu servei (vegeu Gn 2 i 3). Jesús era el segon Adam, que, vencent a qui va vèncer al primer, restablirà per a tota la creació el projecte original de Déu.

Amb aquestes indicacions del pròleg el lector creient queda orientat per a emprendre ja, de manera correcta, la lectura i meditació de tot el que segueix. Ha d’evitar falses esperances i triomfalismes perillosos. L’alegre notícia de Jesús, Messies i Fill de Déu, no seguirà l’esquema ja gastat dels honors, l’esplendor i la glòria. Assumirà els trets insòlits de la feblesa, la lluita i el sofriment.

2. MEDITA…
Què em diu Déu a través del text? Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“Senyor, ens crides al desert amb Jesús; un desert poblat de temptacions i perills. On només la teva veu i la teva Paraula es fan trobada per a nosaltres”

“Ens crides, Pare, com a Jesús, al desert. Lloc d’intimitat, de trobada i de diàleg”

– “Vingui a nosaltres el teu Regne”
– “Vingui el teu Esperit”

3. COMTEMPLA I PREGA…
Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,
fes-me dòcil a l’Esperit, com ho vas ser tu,
quan et va conduir al desert, on vas ser temptat.
Moltes vegades, l’Esperit ens porta on no volem anar.
Senyor, dóna’m valor per no abandonar i per conèixer
amb humilitat el que necessito de Tu.

4. ACTUA…
A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX…
Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES…
Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,
ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús
i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

Font Pregaria: Evangeli al dia 2019 Ed. CCS