ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – XXI DIUMENGE DE DURANT L’ANY

21 agosto 2023

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XXII DIUMENGE DE DURANT L’ANY Cicle A (Mt 16,21-27)

 

 

PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACiÓ LLEGEIX…

  • “Pere, ensenya’ns a entendre, a negar-nos, a agafar la creu, a salvar la vida lliurant-la”

   Què diu el text?

   Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

   Text (Mt 16,21-27)

   En aquell temps, Jesús començà a deixar entendre als deixebles que havia d’anar a Jerusalem, que havia de patir molt de part dels notables, dels grans sacerdots i dels mestres de la Llei, i que havia de ser mort i de ressuscitar el tercer dia. Pere, pensant fer-li un favor, es posà a renyar-lo: «De cap manera, Senyor: a vós això no us pot passar!» Però Jesús es girà i li digué: «Fuig d’aquí, Satanàs! Em vols fer caure, perquè no penses com Déu, sinó com els homes.» Llavors Jesús digué als deixebles: «Si algú vol venir amb mi, que es negui ell mateix, que prengui la seva creu i m’acompanyi. Qui vulgui salvar la seva vida la perdrà, però el qui la perdi per mi, la retrobarà. Què en trauria l’home de guanyar tot el món si perdia la vida? Què podria pagar l’home per rescatar la seva vida? Perquè el Fill de l’home ha de venir en la glòria del seu Pare voltat dels seus àngels, i ell pagarà cadascú segons les seves obres.»

   1. MEDITA…

   Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

   Aquest passatge està molt relacionat amb l’anterior (Mt 16 13-20). El reconeixement de Jesús com a Messies i Fill de Déu, i la convocació de l’església entorn de Pere, creen l’àmbit perquè Jesús comenci a manifestar als deixebles el seu destí, i perquè ells comprenguin des de la fe que han de seguir-lo per aquest mateix camí. En ell es distingeixen clarament tres moments: el primer anunci de la passió (Mt 16 21), el diàleg entre Jesús i Pere (Mt 16 22-23), i l’ensenyament de Jesús a tots els deixebles (Mt 16 24-28). Jesús fa un pas endavant en la seva manifestació als deixebles i els mostra amb claredat, que el seu camí cap a la glòria de la resurrecció passa pel sofriment i la mort. El mateix missatge es repeteix en els altres dos anuncis, que emmarquen el camí de Jesús. La reacció de Pere mostra que la seva comprensió del misteri de Jesús: Tu ets el Messies, el Fill de Déu (Mt 16 16), és encara imperfecta. Malgrat la revelació que Déu li ha concedit (Mt 16 17), encara veu en Jesús un Messies gloriós a la mesura de les expectatives del seu temps. Jesús rebutja la seva actitud, perquè és un obstacle en el seu camí, i les seves paraules, com les de Satanàs, volen apartar-lo d’ell (Mt 4 1-11). Pere no és encara un deixeble perfecte, per això Jesús li repeteix la invitació que li va dirigir en el llac (Mt 4 18-22), perquè es posi darrere d’ell i el segueixi. Pere representa aquí els deixebles de tots els temps, que s’escandalitzen davant les exigència de Jesús, i que necessiten tornar-se a col·locar de nou en actitud de seguir-lo. Per això les següents paraules del Senyor es dirigeixen a tots els deixebles, per explicar-los que en la seva vida han de compartir el camí de Jesús. Han de renunciar a viure per si mateixos, no han de tenir por d’arriscar tot per ell; tampoc han de posar la seva confiança en les riqueses, perquè el definitiu serà com hagin viscut el seu lliurament als ulls del Pare. Aquestes paraules de Jesús obren una nova etapa per als deixebles, que han de passar de la incomprensió a la comprensió (Mt 17 1-13), i d’una fe insuficient a la total adhesió a Jesús (Mt 17 14-21).

   Suggeriments:

   • “Pere, ensenya’ns a entendre, a negar-nos, a agafar la creu, a salvar la vida lliurant-la”

    

   • “Per a nosaltres el perill està a seguir Jesús i continuar pensant en nosaltres mateixos..”

   

  – “La teva Paraula em dóna vida”

  – “Ensenya’m a seguir les teves sendes”

  1. COMTEMPLA I PREGA…

  Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

  Suggeriments:

  Si em veus cansat i fora del teu sender,

  porta la teva vida a la meva memòria, Senyor.

  Tu em dius, Senyor:

  es pot, sempre es pot!

  Repeteix-m’ho fins que comprengui que puc jo mateix.

  Senyor, dóna’m forces.

  Senyor, que la teva creu assenyali el camí.

  1. ACTUA…

  A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

  Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

   

  1. DÓNA GRÀCIES…

  Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

  Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,

  Ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

  i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

   

  Font Pregaria: Evangeli al dia 2019 Ed. CCS