ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – XVII DOMINGO DE TIEMPO ORDINARIO

24 julio 2023

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XVII DIUMENGE DE DURANT L’ANY Cicle A (Mt 13,44-52)

 

 

PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.     

Text (Mt 13,44-52)

En aquell temps, Jesús digué a la gent: «Amb el Regne del cel passa com amb un tresor amagat en un camp. L’home que el troba el deixa amagat i, content de la troballa, se’n va a vendre tot el que té i compra aquell camp. »També passa amb el Regne del cel com amb un comerciant que buscava perles fines. El dia que en trobà una de molt preu, anà a vendre tot el que tenia i la comprà. [»També passa amb el Regne del cel com amb aquelles grans xarxes que, tirades a l’aigua, arrepleguen de tot. Quan són plenes, les treuen a la platja, s’asseuen i recullen en coves tot allò que és bo, i llencen allò que és dolent. Igualment passarà a la fi del món: Sortiran els àngels, destriaran els dolents d’entre els justos i els llençaran al forn encès: allà hi haurà els plors i el cruixir de dents. »Ho heu entès, tot això?» Li responen: «Sí que ho hem entès.» Ell els digué: «Mireu, doncs: Els mestres de la Llei que es fan deixebles del Regne del cel són com aquells caps de casa que treuen del seu cofre joies modernes i antigues.»]

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Com a Mt 13,31-33, Mateu uneix aquí dues paràboles bessones. En ambdues l’accent recau en la reacció dels protagonistes davant una troballa meravellosa. Amb el regne dels cels succeeix el mateix: una vegada que ha estat descobert en tot el seu valor, cal prendre postura, i cap preu no és massa alt. Mateu convida els cristians, que ja han descobert el regne, al fet que siguin radicals en la seva opció, i al fet que la visquin amb alegria. És cert que hi cap la possibilitat de rebutjar aquesta oferta, com va fer el jove ric (Mt 19,21-22), però l’actitud del veritable deixeble davant el descobriment del regne de Déu no pot ser una altra que la conversió: el canvi d’orientació de la pròpia vida, que té lloc en un clima d’alegria.

Aquesta paràbola és molt semblant a la del blat i la zitzània que creixen junts (Mt 13,24-30.36-43) Aquí, no obstant això, la paràbola i la seva aplicació van unides. L’oferta del regne es fa a tots, i són molts els que hi entren, però la clau està en com es viu després. L’aplicació que en fa Mateu, referint-se al judici final, és una exhortació a viure posant en pràctica els ensenyaments de Jesús (vegeu comentari a Mt 13,36-43). Aquest breu diàleg de Jesús amb els seus deixebles, col·locat al final de les paràboles, resumeix la intenció de tot el capítol, presentant el model ideal del deixeble. Els deixebles són capaços d’entendre els misteris del regne i, des d’aquesta comprensió, són capaços de treure oportunament el vell i el nou, perquè coneixen la relació entre les dues èpoques de la història de la salvació; la de la promesa (el vell), i la de l’acompliment (el nou).

Tot l’evangeli és un bon exemple d’aquesta actitud, ja que presenta Jesús i el seu projecte com a acompliment de les promeses de l’antiga aliança. Els cristians als qui es dirigeix Mateu han de saber també que solament amb aquesta actitud és possible trobar un punt de trobada per a les diverses tendències que existeixen dins d’una comunitat formada per creients de diversa procedència i mentalitat.

Suggeriments:

“El Regne és la “passió” de buscar, de trobar i de seleccionar….”

“Tenim a les mans quelcom de valor incalculable, no ho canviem per productes vulgars!”

 

– “Vingui a nosaltres el vostre Regne”

– “El teu Regne és vida”

  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor, ajuda’m a considerar el tresor de la teva

crida i el fet de la meva consagració com

una oportunitat per realitzar-me tal com

tu vols, més que com un privilegi egoista.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

 

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,

Ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2022 Ed. CCS