ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – VII DIUMENGE DE DURANT L’ANY

13 febrero 2023

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

VII Diumenge de Durant l’any Cicle A (Mt 5, 38-48)

 

 

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:

que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;

que ens concedeixi trobar-te en ella;

i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Mt 5, 38-48)

En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Ja sabeu que, als antics, els van dir: “Ull per ull, dent per dent.” Doncs jo us dic: No us hi torneu, contra els qui us fan mal. Si algú et pega a la galta dreta, para-li també l’altra. Si algú et vol posar un plet per quedar-se el teu vestit, dona-li també el mantell. Si algú t’obliga a portar una càrrega un quart d’hora de camí, porta-li mitja hora. Dona a tothom qui et demani, no et desentenguis del qui et vol manllevar. Ja sabeu que van dir: “Estima els altres”, però no els enemics. Doncs jo us dic: Estimeu els enemics, pregueu per aquells que us persegueixen. Així sereu fills del vostre Pare del cel: ell fa sortir el sol sobre bons i dolents, i fa ploure sobre justos i injustos. Perquè si estimeu només els qui us estimen, quina recompensa mereixeu? Els publicans, no fan també el mateix? I si només saludeu els germans, què feu d’extraordinari? Els pagans, no fan també el mateix? Sigueu bons del tot, com ho és el vostre Pare celestial.»

Comentaris:

Aquest paràgraf i el següent tenen com a denominador comú la invitació a estimar al proïsme sense mesura. En aquest precepte i en el d’estimar a Déu resumia Jesús tota la llei (vegeu Mt 22, 34-40). La «llei del talió» ha estat superada per Jesús, perquè amb l’arribada del regne es fa present l’amor de Déu, un amor comprensiu i sense mesura; un amor que trenca les lleis de la correspondència, perquè Déu ens estima abans que nosaltres el mereixem. Els exemples que se citen pertanyen a la vida quotidiana, i poden ser ampliats a moltes altres ocasions. Ampliant l’exemple anterior, Mateu explica l’abast i el fonament de l’amor cristià. És un amor que no pot quedar reservat al cercle dels més pròxims, als del meu grup o als quals m’estimen, sinó que arribi fins i tot als enemics. És un amor sense fronteres i només pot entendre’s com a expressió de l’amor de Déu, que és per a tots. Els deixebles han d’estimar així, perquè així és com a estima Déu. Aquest serà el seu signe distintiu. Les paraules finals resum magníficament el que signifiquen tots aquests ensenyaments: els deixebles han de viure amb la mirada posada en Déu, perquè estan cridats a manifestar en la seva vida la perfecció de Déu, i no poden posar topalls ni barreres a l’amor. 

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

» Senyor, sóc jo qui tinc la responsabilitat cristiana de perdonar a tots”

» Jesús, va acabar la vida perdonant de cor als seus botxins. Ell, ressuscitat, ens concedeix la seva pau, el perdó i la capacitat de perdonar.”

  • “Dóna a qui et demani”.
  • ” Prega pel teu perseguidor”
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,

Vull ser millor, perquè Tu ets bo;

Vull ser sant, perquè Tu ets Sant.

Ajuda, Senyor la meva feblesa i impulsa

amb el teu amor la meva esperança per a “ser

perfecte com Tu ets perfecte”

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Vine, Esperit Sant,

il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,

conèixer més Jesús

i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2023 Ed. CCS