ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – III DIUMENGE D’ADVENT

5 diciembre 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

III Diumenge d’Advent Cicle A (Mt 11,2-11)

 

 

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:

que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;

que ens concedeixi trobar-te en ella;

i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

 

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Mt 11,2-11)

En aquell temps, Joan, que era a la presó, va sentir dir el que feia Crist, i va enviar els seus deixebles per preguntar-li: «Sou vós el qui ha de venir o n’hem d’esperar un altre?» Jesús els va respondre: «Aneu a anunciar a Joan el que veieu i el que heu sentit dir: els cecs hi veuen, els invàlids caminen, els leprosos queden purs, els sords hi senten, els morts ressusciten, els desvalguts senten l’anunci de la bona nova, i feliç aquell que no quedarà decebut de mi.» Mentre ells se n’anaven, Jesús es posà a parlar a la gent de Joan: «Què heu sortit a veure al desert? Una canya sacsejada pel vent? Doncs, què hi heu sortit a veure? Un home vestit delicadament? Els qui porten vestits delicats viuen als palaus dels reis. Doncs, què hi heu sortit a veure? Un profeta? Sí, ho puc ben dir, i més que profeta: és aquell de qui diu l’Escriptura: “Jo envio davant teu el meu missatger, perquè et prepari el camí.” Us ho dic amb tota veritat: Entre tots els qui les mares han portat al món no n’hi ha hagut cap de més gran que Joan Baptista; tanmateix el més petit al Regne del cel és més gran que ell.»

Comentaris:

L’evangeli forma part d’una unitat major (11,2-19) que té tres parts:

La pregunta de Joan (vv. 2-6), les paraules de Jesús sobre Joan (vv. 7-15), la referència a aquesta generació obstinada (vv. 16-19). Com podem apreciar, el text d’avui pren la primera part sencera i uns versicles de la segona part.

Llavors, aquest evangeli podem estructurar-lo en dos moments: la pregunta plantejada per Joan i la resposta de Jesús (vv. 2-6) i les paraules de Jesús a la multitud (vv. 7-11).

El text gira entorn de dos personatges: Joan i Jesús; els seus atributs: profeta i Messies (= Crist) i dues noves realitats que apareixen al final de cada part: la Bona Nova (Evangeli) i el Regne dels cels. Un altre element fonamental es troba en la insistència en el “sentir i veure”: se’ns demana estar atents i saber destriar la presència del temps nou inaugurat per Jesús i la forma que té de fer-ho present.

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

«Jesús és un Messies que “trenca motlles”, no és el que s’esperaven»

 «Ens sorprenen les obres de Jesús i les seves paraules, sabem “sentir” i “veure” les obres de Jesús?»     

  • “Ajuda’m a saber escoltar-te”.
  • ” Crec en Tu”
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,

Tu vas passar escoltant la veu dels qui sofrien.

Tu els vas comunicar la teva paraula que era salut perdó i veritat.

Senyor, ajuda’ns a ajudar als qui necessiten la nostra ajuda, el nostre somriure,

el nostre treball a la llum de la nostra amistat.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Vine, Esperit Sant,

il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,

conèixer més Jesús

i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2022 Ed. CCS