ESTUDI DE LA PALABRA| CICLE B – IV DIUMENGE DE DURANT L’ANY

22 enero 2024

IV DIUMENGE DE DURANT L’ANY Cicle B (MC 1,21-28)
PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;
creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.
Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,
i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.
Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit
perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill
a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

1. LLEGEIX…

Què diu el text?
Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (MC 1,21-28)
A Cafar-Naüm Jesús anà en dissabte a la sinagoga i ensenyava. La gent s’estranyava de la seva manera d’ensenyar, perquè no ho feia com els mestres de la llei, sinó amb autoritat. En aquella sinagoga hi havia un home posseït d’un esperit maligne que es posà a cridar: «Per què et fiques amb nosaltres, Jesús de Natzaret? Has vingut a destruir-nos? Ja sé prou qui ets: ets el Sant de Déu.» Però Jesús el reprengué i li digué: «Calla i surt d’aquest home.» Llavors l’esperit maligne sacsejà violentament el posseït, llançà un gran xiscle i en va sortir. Tots quedaren intrigats i es preguntaven entre ells: Què vol dir això? Ensenya amb autoritat una doctrina nova, fins i tot mana els esperits malignes, i l’obeeixen.» I aviat la seva anomenada s’estengué per tota la regió de Galilea.

Comentaris:
L’ensenyament de Jesús queda ratificada per la seva acció. Tots dos aspectes del seu ministeri, indissolublement units, porten una marca inconfusible: autoritat. Jesús posseeix l’autoritat i el poder de el regne de Déu, que l’impulsen no només a anunciar un alliberament futur, sinó a realitzar també, ja des del començament, obres alliberadores en favor de l’home: ve a alliberar l’home de pecat.

Ara bé, el mal físic, la malaltia, pertany a aquesta esfera de pecat, en tant que entra en l’àmbit de les coses no volgudes per Déu. No pot acontentar-se, doncs, amb el sol anunci de l’arribada de el regne de Déu. Ha de realitzar alhora obres salvífiques que, com «pronòstics», confirmin aquesta arribada. La poderosa paraula doctrinal i la poderosa acció exorcista constitueixen per igual un signe de el poder diví atorgat a Jesús i, simultàniament, un signe que en ell i amb ell s’obre camí la sobirania de Déu en el món. Jesús, obrant així, es converteix forçosament en un interrogant per als homes: Què és això? En ell batega un misteri que demana ser desxifrat. Els dimonis semblen estar en possessió d’una ciència especial que, davant de Jesús, els porta a reconèixer-i proclamar-com el sant de Déu. Aquest reconeixement no ha, però, suplantar el que ell pretén suscitar en l’home. Per això els ordena callar, fent-ho amb imperatiu que, lluny de semblar al conjur característic dels mags grecs, evoca les dures recriminacions que el mateix Déu dirigeix amb freqüència al seu poble infidel.

2. MEDITA…
Què em diu Déu a través del text? Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“Jesús és la paraula última i definitiva de Déu»

“Jesús supera la tradició profètica d’Israel que anuncia i denúncia.”

– “Tu ets el nostre alliberador”
– “Silenci”

3. COMTEMPLA I PREGA…
Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,
reconec que ets important en la meva vida,
que m’importa la teva paraula,
que vull deixar-me orientar per tu.
No permetis que el meu cor s’endureixi.
Entra en la meva vida. Omple’m d’alegria i esperança.

4. ACTUA…
A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX…
Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES…
Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,
ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús
i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

Font Pregaria: Evangeli al dia 2020 Ed. CCS