EPI | CICLE A – VI DIUMENGE DE DURANT L’ANY

6 febrero 2023

Evangeli Mt 5, 17-37

Narrador: En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles:

 

Jesús: No us penseu que jo vinc a desautoritzar els llibres de la Llei i dels Profetes. No vinc a desautoritzar-los sinó a completar-los. Us ho dic amb tota veritat: Mentre durin el cel i la terra, no passarà per alt ni el tret més insignificant dels llibres de la Llei. Tot es complirà. Per tant, aquell que deixi de complir un dels manaments més petits, i ensenyi els altres a fer el mateix, serà tingut pel més petit en el Regne del cel; però aquell que els compleixi i ensenyi a fer-ho, serà tingut per gran en el Regne del cel.

Jo us dic que si no sou més justos del que ho són els mestres de la Llei i els fariseus, no entrareu pas al Regne del cel. Ja sabeu que als antics els van manar: “No matis”, i tothom que mati, serà reu davant el tribunal. Doncs jo us dic: El qui s’enfadi amb el seu germà, serà reu davant el tribunal. [El qui digui al seu germà una paraula de menyspreu, serà reu davant el Sanedrí, i el qui l’insulti, acabarà al foc de l’infern. Per això, ni que et trobis ja a l’altar, a punt de presentar l’ofrena, si allà et recordes que un teu germà té alguna cosa contra tu, deixa allà mateix la teva ofrena, i ves primer a fer les paus amb ell. Ja tornaràs després, a presentar la teva ofrena. Si algú et porta al jutjat, mentre hi aneu, enteneu-vos de seguida, abans no et posi en mans del jutge, i el jutge en mans dels guardes, i et tanquin a la presó. T’ho dic amb tota veritat: Un cop allà, no en sortiries que no haguessis pagat fins l’últim cèntim. Ja sabeu que està manat: “No cometis adulteri.” Doncs jo us dic: Tothom que mira una dona amb mal desig, en el fons del cor ja ha comès adulteri. Per això, si el teu ull dret et fa caure en pecat, arrenca-te’l i llença’l; val més que es perdi un dels teus membres, i que no sigui llençat a l’infern tot el teu cos. I si la teva mà dreta et fa caure en pecat, talla-te-la i llença-la; val més que es perdi un dels teus membres, i que no sigui llençat a l’infern tot el teu cos. També està manat: “Si algú es divorcia de la seva dona, que li doni un document on consti el divorci.” Doncs jo us dic: Tothom qui es divorcia de la seva dona, fora del cas d’una unió il·legal, en fa una adúltera, i el qui es casa amb una repudiada, comet adulteri. També sabeu que als antics els van manar: “No trenquis els juraments.” I també: “Compleix tot allò que has jurat en nom del Senyor.” Doncs jo et dic: No juris mai: ni pel cel, que és el tron de Déu, ni per la terra, que és l’escambell dels seus peus, ni per Jerusalem, que és la ciutat del gran Rei, ni pel teu cap, ja que tu no pots ni fer tornar blanc o negre un sol cabell. Digueu senzillament sí quan és sí, i no quan és no. Tot allò que dieu de més, ve del Maligne.»

En una ocasió ensenyava Jesús als seus deixebles com la seva doctrina superava la llei dels jueus, els deia: – Heu sentit que es deia «No matis». Però jo us dic: no us enfadeu, que hi hagi pau entre vosaltres. A més si voleu presentar-li a Déu una ofrena, primer has d’estar en pau amb els teus germans i amics. També els deia: – Abans es deia no trenquis el jurament i compleix el promès a Déu. Però el que cal fer és ni jurar ni perjurar, sinó simplement afirmeu o negueu el que cregueu, perquè el nom de Déu no és cap broma.

Pare, perdó per les coses mal fetes que he fet:

donar puntades de peu, fer enfadar els meus amics,

per les paraulotes que he dit.

Gràcies per les coses ben fetes: ajudar un company,

deixar el meu material, ajudar els altres, deixar jugar a tothom.

Pare, fes que cada dia les coses vagin millor.

Ajuda’m a comprendre els altres i dóna’m la força d’estimar.

Ajuda’m a superar les meves equivocacions.

Juguem

Pinta el dibuix