El Papa Francesc ens anima com ho va fer Don Bosco

23 septiembre 2014

En una entrevista al bisbe salesià Enrico dal Covolo, aquest va afirmar que Don Bosco i el Papa Francesc tenen un concepte similar en la defensa de la bona educació.

De cara al bicentenari del naixement de Sant Joan Bosco -que serà el pròxim any-, el rector de la Pontifícia Universitat Lateranense va assenyalar que el Papa Francesc s’assembla al sant en la seua visió de l’educació no com un treball sinó com una forma de vida.

El 9 de setembre, el bisbe salesià Enrico dal Covolo va dir que una frase del Papa: "educar no és un treball; és un enfocament, una manera de viure" i va afirmar que aquesta visió s’aproxima significativament a l’ensenyament de Sant Joan Bosco, fundador de la Congregació Salesiana a la qual pertany.

Monsenyor dal Covolo ha sigut rector de la Universitat Lateranense, considerada "la universitat del Papa", des de 2010 i el 30 de juny va ser confirmat en el seu càrrec durant els pròxims quatre anys pel Papa Francesc.

La Pontifícia Universitat Lateranense està vinculada a la Diòcesi de Roma i el vicari general de la diòcesi és el gran canceller de l’escola.

"Don Bosco sempre ha sigut un model de vida, un vertader exemple de vida", va dir monsenyor dal Covolo. "Pablo VI deia que els homes d’avui, però jo diria que els joves d’avui, escolten experts o professors només si donen testimoniatge" va afegir.

"Don Bosco no va ser un teòric de l’educació, més aviat va ser un home pragmàtic que va educar a molts joves, des de les Pampes d’Argentina fins a Itàlia". El bisbe dal Covolo va descriure el mètode educatiu de Sant Joan Bosco com un "basat en la raó i l’amor, que és el mètode preventiu de Don Bosco per a aconseguir l’objectiu de nodrir a ciutadans honests i bons cristians".

"És el que el Papa Francesc crida la revolució de la tendresa", va assenyalar el rector de la universitat. Quant a la seua confirmació com a rector de la Universitat Lateranense, el bisbe va dir que serà "un desafiament, ja que la societat actual no està tan ben adaptada als joves".

"Els joves corren el risc de ser més pobres que els pobres", va explicar el bisbe, "ja que no tenen valors, ni ideals, ni treball, ni família. El primer objectiu d’un bon educador ha de ser reconstruir la correcta escala de valors en els joves enmig d’una societat desconcertant".

La Pontifícia Universitat Lateranense commemorarà l’aniversari del naixement de Sant Joan Bosco (1815) amb "una àmplia reflexió sobre la docència universitària, ja que som conscients que la forma d’aprenentatge ha canviat i ens agradaria trobar una nova forma d’ensenyar que responga a la situació actual".

"Don Bosco és important per a nosaltres perquè ens anima a no conrear el mite d’una ciència abstracta que alimenta la nostra ment i deixa sec el cor. Don Bosco ens ensenya que l’educació és un procés holístic", va concloure monsenyor dal Covolo.

També et pot interessar …