Dos salesians entre els nous cardenals nomenats pel Papa Francesc

5 enero 2015

El Papa Francesc va anunciar aquest passat diumenge a Sant Pere del Vaticà, després de l’Ángelus, la llista amb els noms dels futurs cardenals que crearà al febrer. Entre ells, dos salesians: Daniel Fernando Sturla Berhouet, arquebisbe de Montevideo (Uruguai), i Charles Maung Bo, arquebisbe de Yangon (Myanmar).

Daniel Sturla va nàixer a Montevideo el 4 de juliol de 1959 i va cursar estudis de Filosofia i Ciències de l’Educació en l’Institut Miguel Rúa dels Salesians en la capital uruguaiana.

Va estudiar teologia en l’Institut Teològic d’Uruguai Monsenyor Mariano Soler i es va llicenciar en aqueixa disciplina en 2006; el 21 de novembre de 1987 va ser ordenat sacerdot.

Va ser vicari del Noviciat i Postnoviciat Salesià, director de l’Aspirantat Salesià i mestre de novicis, director de l’Institut Preuniversitari Juan XXIII i professor d’Història de l’Església.

El 28 d’octubre de 2008 va ser nomenat inspector salesià d’Uruguai i després president de la Conferència de Religiosos del país.

El 10 de desembre de 2011 el Papa Benet XVI li va nomenar bisbe auxiliar de Montevideo i el 24 de febrer de 2014 el papa Francesc li va nomenar arquebisbe metropolità de la capital uruguaiana.

Per la seua banda, Maung Bo va nàixer en Monhla, Birmània, en 1948. El seu pare, que era agricultor, va morir quan ell tenia dos anys. Més tard, va estudiar en l’escola primària del Col·legi Salesià de Mandalay.

Des de 1962 fins a 1976, va estudiar a l’Aspirantat de Natzaret, un seminari salesià situat en la localitat d’Anisakan, prop de Maymyo (ara Pyin Oo Lwin). Es va ordenar sacerdot salesià el 9 d’abril de 1976.

El 16 de maig de 1986 va ser nomenat prefecte apostòlic de Lashio. El 7 de juliol de 1990, quan la prefectura apostòlica és elevada al rang de diòcesi, es converteix en el seu primer bisbe. En 1996 passa a ser bisbe de Pathein.

En 2003, el Papa Joan Pau II l’anomena arquebisbe metropolità de Yangon, la capital birmana. El pròxim mes es convertirà en el primer cardenal birmà de la història de l’Església.
La presència salesiana en el Col·legi de Cardenalici

En total, en el Col·legi de Cardenalici hi ha nou cardenals salesians. D’ells, cinc són electors papals. Juntament amb els dos nous nomenats pel Papa Francesc, ostenten aquesta condició els cardenals Angelo Amato, Ricardo Ezzati i Óscar A. Rodríguez Maradiaga. Tanmateix ja no són electors els cardenals Tarcisio Bertone, Raffaele Farina, Miguel Obando i Joseph Zen Ze-Kiun.
 

També et pot interessar …