"Donem als joves raons profundes per viure, treballem el sentit de la vida"

22 abril 2015

Salesians Sant Jordi – Plataforma d’Educació Social (PES) Girona atén a 130 infants i joves en quatre centres oberts – dos de propis i dos de l’Ajuntament – de la ciutat treballant  amb infants, adolescents i joves per ajudar-los a ser "protagonistes de la seva vida".

"Donem molta importància als valors, volem que els joves sàpiguen que poden ser els protagonistes de la seva pròpia vida", assenyala Jesús Vergara, director de la comunitat salesiana i responsable de la PES.

A més, Salesians  treballa amb una trentena de famílies i també col·labora amb els espais joves de la ciutat. Per dur a terme aquesta tasca, compta amb un equip format per 13 educadors i el suport de vuit persones voluntàries. 
 
Els infants arriben derivats a través dels serveis socials, les escoles o per la mateixa presència de Salesians als barris (en el cas de Girona, a Santa Eugènia i Can Gibert del Pla). De tota manera, subratlla Vergara, no tots els infants i joves que s’atenen tenen situacions familiars complexes, sinó que "hi ha de tot" i es complementen els uns amb els altres. 
 
El Diari de Girona ha volgut saber més sobre la realitat dels Centres Oberts i li ha preguntat al salesià Jesús Mari Vergara el següent:
 
Què fan als centres oberts de Girona? 
 
Per una banda, els donem un berenar saludable. Llavors hi ha un espai per fer els deures i també comptem amb programes específics: un programa de salut, un programa per descobrir el sentit de la vida, de participació… A partir del suport escolar, oferim una educació en valors i que l’infant o jove aprengui a cuidar-se.
 
El fet que sigui Salesians i no qualsevol altra entitat, aporta algun valor en especial? 
 
Aportem un estil educatiu propi, amb tres eixos. Per una banda, treballem des de l’amabilitat, amb sentit de família, d’ acollida. A més, parlem amb els infants a través de la raó i el diàleg, però també treballem molt tot el que és el transcendent. Els donem raons profundes per viure, fet que pot tenir un eix religiós. Treballem molt el sentit de la vida.
 
I què passa quan hi ha assistents d’altres confessions? 

En tenim de diverses confessions, sobretot de cristians i del món musulmà. Treballem sempre garantint el respecte a la seva confessió religiosa; busquem les arrels del sentit de la vida a través dels valors universals. 
 
La crisi econòmica i social ha incrementat el nombre d’infants que atenen? 
 
Ens hem trobat amb realitats molt punyents. Creixen molt les famílies que ho passen malament i a qui els falta el mínim perquè la seva vida tingui sentit.
 

També et pot interessar …