22 enero 2016

El 24 de gener es celebra la Festa Litúrgica de Sant Francesc de Sales, Patró de la Congregació Salesiana. És considerat el Sant de l’Amabilitat, Don Bosco (que se li assemblava en alguns aspectes) ho va triar com a model i patró de la Congregació per la seva paciència i tasca pastoral.

Sant Francesc va néixer al castell de Sales, Savoia, el 21 d’agost de 1567, sent batejat l’endemà com Francesc de Buenaventura. Va tenir com a patró i model a Sant Francesc d’Assís. Als catorze anys, Francesc va anar a estudiar a la Universitat de París, on va estudiar retòrica, filosofia i teologia. Als 24 anys, va obtenir el doctorat en lleis a Pàdua i va tornar al si familiar. Va ser ordenat sacerdot dos anys després, malgrat la forta oposició del seu pare. Posteriorment, el sant es va oferir a evangelitzar la regió de Chablais, on les condicions dels habitants eren deplorables a causa dels constants atacs dels exèrcits de protestants.

La tasca de Francesc no va ser fàcil, i en els primers anys, el fruit del treball missioner era molt escàs. No obstant això, gràcies a la seva paciència i la seva humilitat, a poc a poc el sant va aconseguir abundants nombres de conversions, restablint novament la fe catòlica a la província.

En 1602, Francesc va ser triat com a Bisbe de Granier. Dos anys després, 1604, el sant va conèixer a Santa Juana Francisca de Chantal, i el resultat d’aquesta trobada dels dos sants va ser la fundació de la Congregació de la Visitació de Santa Maria. Va morir a Lió el 28 de desembre de 1622, després de mesos d’agonia i sufrimiento. En 1632 es va fer l’exhumació del cadàver, que es va trobar en perfecte estat i inclusivament mostrava gran elasticitat en els braços, al mateix temps una fragància dolça emanava del taüt. Va ser Beatificat el 8 de gener, 1662 pel Papa Alejandro VII i canonització 19 d’abril de 1665 pel papa Alejandro VII, l’Església Catòlica li celebra en la litúrgica el 24 de gener.

En 1867 va rebre el títol de Doctor de l’Església per l’eminència de les seves obres i per la seva vida exemplar, mostrant sempre un rostre calmat i serè malgrat tenir un caràcter tenaç i ferm.

Considerat el Sant de l’Amabilitat, per aquesta raó Don Bosco ho va triar com a model i patró de la Congregació fent realitat la frase "s’atrapen més mosques amb una gota de mel que amb barril de fel". El seu treball en la conversió i proximitat amb els protestants també van ser elements d’elecció per al Sant de la Joventut, d’aquí el Nom de Salesians.

És a més patró dels Mitjans de comunicació, dels escriptors i periodistes i en general les jornades de comunicació es duen a terme en la seva memòria litúrgica.

Algunes de les seves frases celebres:

– "Tingues paciència amb totes les coses, però sobretot amb tu mateix"
– "El que es fa amb precipitació mai es fa bé; obrar sempre amb tranquil·litat i calma"
– "La ciència que serveix per fer-nos orgullosos i que degenera en pedanteria no val mes que per deshonrar-nos"
– "És una espècie d’obediència molt agradable als ulls de Déu no desitjar dispenses sense molta necessitat"

Entre les seves obres podem esmentar: "Controvèrsies", "Defensa de l’estendard de la Creu", "Introducció a la vida devota" i "Tractat de l’amor de Déu" a més de conferències espirituals i col·leccions de sermons, cartes, tractats i opuscles.

 

També et pot interessar …