20 enero 2016

¿En què s’assemblen un mag, un soldat i un actor? Doncs ells, en l’exercici de la seva professió, tenen alguna cosa en comú. Si volen encomanar a algú al Cel, recorren a sant Joan Bosco. El sant fundador de la Congregació Salesiana és el patró d’aquests professionals. Al costat d’ells, editors, aprenents, cineastes, estudiants de formació professional, gent del circ, actors de doblatge apareixen en les llistes de professions que invoquen a Don Bosco com a patró protector.

Fer un bon truc o un joc de mans requereix molta habilitat, encara que no vindrà malament l’ajuda des de dalt. En aquest cas, res millor que acudir a sant Joan Bosco, que va fer d’il·lusionista i malabarista per divertir i educar els joves. El 1953, a Espanya, Don Bosco va ser proclamat patró dels mags i dels il·lusionistes. "Tu que també vas ser Mag i per la teva noble tasca et vas convertir en Sant, fes que la tasca que faig almenys aconsegueixi mitigar un plor", és una part de l’oració que reciten els predecessors de Harry Potter.

També els soldats del Cos d’Especialistes de l’Exèrcit de Terra tenen assignat com a patró a Don Bosco, segons explica l’Arquebisbat Castrense, per concessió de la Congregació per al Culte Diví.

Don Bosco, a més, és patró dels Editors Catòlics des de 1946; al 1958 va ser declarat patró dels aprenents d’Itàlia. A Espanya, a més, és el sant protector dels estudiants de Formació Professional i la seva festa, fins fa poc, es celebrava en tots els centres educatius que impartien aquest tipus de formació. En algunes llistes de patrons celestials d’oficis molt terrenals, Don Bosco apareix com el sant a què recorren els actors de doblatge, els capellans de presons, i les persones que treballen al circ.

Si un director de cinema, ja se sap, vol fer una bona presa, també pot encomanar-se a Don Bosco doncs, tradicionalment, se’l considera el patró del setè art. De fet, a Espanya, els premis Goya de l’Acadèmia del Cinema es lliuren al voltant de la festa del Sant torinès, seguint la tradició de l’antic Sindicat d’Actors.

Però, potser, el títol que el propi Don Bosco pot estar més content d’ostentar és el que, el 24 de gener de 1989, li va conferir Joan Pau II al proclamar-"Pare i Mestre de la Joventut", en la clausura de les celebracions pel centenari de la seva mort. Un títol que defineix a sant Joan Bosco i que s’ha convertit en programa de vida de molts educadors que treballen amb el carisma del Sant dels joves.

També et pot interessar …