19 enero 2016

Participen en la nova edició 220 obres en la modalitat infantil i 105 en la modalitat juvenil, escrites en castellà (281), català (30), gallec (12) i basc (2). Aquesta és potser, una de les principals singularitats del Premi: que originals en les quatre llengües opten a ell en igualtat d’oportunitats. Al llarg de les 23 edicions anteriors s’han guardonat 28 obres en castellà, 13 en català i 4 en gallec.
 
La procedència de les novel·les és molt diversa, amb representació de totes les comunitats autònomes i diversos països de Llatinoamèrica. 
 
Per al que fa a les temàtiques predominants, en la modalitat infantil, destaquen les novel·les realistes i també les de aventures. En la modalitat juvenil, destaquen les novel·les de denúncia i policíaques o d’intriga.  
 
Després de 23 convocatòries, el Premi ha aconseguit una plena consolidació, reputació literària, i en especial, un gran nombre de lectors. De fet, s’ha convertit en referència obligada entre els nostres autors, tant per la qualitat de les obres com pel prestigi dels escriptors i escriptores que ho han obtingut en edicions anteriors. La isla de Bowen, de Cèsar Mallorquí, i Paraules emmetzinades, de Maite Carranza, han estat distingits  amb el Premi Nacional 2013 i 2011, respectivament, que concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.
 
Encapçalen aquesta relació Carlos Ruiz Zafón i Gabriel Janer Manila, seguits d’altres noms significatius en el panorama de les lletres de tot l’Estat com Andreu Martín, Juan Madrid, Agustí Fernández Paz, Elia Barceló, Pasqual Alapont o Fina Casalderrey.
 
El Premi EDEBÈ té una dotació econòmica global de 55.000 €: 30.000 euros per a la obra juvenil i 25.000 euros per la infantil. 

 

Van ser guanyadors de l’edició anterior Rodrigo Muñoz Avia, amb El signe prohibit, i Care Santos, amb Mentida.

També et pot interessar …