12 enero 2016

En la seva breu visita a la casa salesiana de Cabezo de Torres, el pare Inspector, Cristóbal López, va conèixer de primera mà l’activitat que realitza la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Cabezo de Torres que es reuneix cada dimecres en el col·legi salesià de la localitat.

Aquesta entitat agrupa a persones amb dificultats per pagar la hipoteca o que es troben en procés d’execució hipotecària. Des de la casa salesiana se’ls brinda suport per dur a terme aquesta tasca que ha aconseguit grans resultats per a les famílies afectades. La PAH de Cabezo ha aconseguit la negociació de 60 dacions en pagament; 10 novacions (canviar els termes d’una hipoteca, mantenint-la en la mateixa entitat financera en la qual es va contractar,), i hi ha 100 casos en procés de negociació. A més s’ha atès i aconsellat a més de 300 famílies. Des de la presència salesiana de Cabezo expliquen que des que es va constituir en el col·legi fa tres anys la plataforma, s’han aconseguit desbloquejar negociacions amb els bancs, la qual cosa ha donat lloc a impedir diferents desnonaments. Traduït en termes socials suposa que gairebé 60 famílies han evitat ser desnonades; s’ha evitat que 60 habitatges quedin inutilitzats, la qual cosa beneficia als bancs, disminuint els actius tòxics; s’ha creat una estructura de mediació que ha assistit a centenars de persones esfondrades pel pes de la situació.

La visita de Cristóbal López va concidir amb la reunió que setmanalment celebra la PAH en els locals del col·legi. Va aprofitar la circumstància per intercanviar algunes preguntes amb els assistents, per interessar-se per la situació actual dels desnonaments, i en dirigir-se als assistents, els va recordar que Don Bosco va impulsar iniciatives en favor dels joves més pobres, i els va buscar casa i recer. Els va animar a seguir ajudant-se, i va expressar la seva satisfacció pel fet que el col·legi els hagi obert les seves portes. "Estic feliç que pugueu reunir-vos en un col·legi salesià", va assegurar.

També el Regional, Stefano Martoglio va tenir oportunitat durant la seva visita a Cabezo de Torres de conèixer la PAH.

Per la seva banda, Miguel Gambín, director de l’obra salesiana de Cabezo de Torres, ha destacat la figura de José Antonio Vives, que es troba el front de la Plataforma. “Vives és un dels primers Cooperadors de la inspectoría. Ell i la seva esposa van fer la promesa a l’inici dels vuitanta. I es va implicar en això perquè Càritas ens va demanar a la família Salesiana ajuda per resoldre el problema dels desnonaments, que es veia com alguna cosa angoixant. Llavors Càritas va sol·licitar la cessió d’un local per dur a terme una xerrada, i acceptem gustosament. A partir de llavors, José Antonio va començar a realitzar gestions en els tribunals. Amb la seva labor de formiga laboriosa; la seva constància i discreció; la seva enorme disponibilitat i coherència cristiana ha aconseguit tot això, que obre les portes a noves estructures de suport als més desfavorits". "Estic orgullós d’això, com salesià. Tant el nostre inspector, com el regional han lloat aquesta iniciativa, que s’enquadra inequívocament en les coordenades més genuïnament evangèliques”.

També et pot interessar …