21 diciembre 2015

"Quan tenia 8 anys, el meu pare em va portar a casa del meu oncle que estava a punt d’escapar-se de Vietnam amb el seu pesquer. Però segons el meu oncle jo era massa petit per partir i em va tornar a casa. Després de dues o tres setmanes ens assabentem que la barca del meu oncle havia naufragat: l’incident, en el qual hauria pogut morir, em va confirmar que Déu m’havia protegit i li vaig donar les gràcies per haver-me permès seguir vivint fins al dia d’avui ".

Als 11 anys, el meu pare em volia confiar a un convent a Saigon, però jo tenia por d’abandonar la meva família. Afortunadament, després de parlar amb els sacerdots, em van tornar a casa. Als 15 anys em va preguntar si volia fugir en una barca d’un dels meus oncles. Després de tres temptatives, al novembre de 1987, em vaig escapar amb la família del meu oncle (54 persones en total) en un pesquer de fusta de 12 metres per tres. Una sola setmana al camp de refugiats a Malàisia em va ser suficient per sentir-me dominat per una profunda tristesa, i mentre escrivia la primera carta al Vietnam no deixava de plorar.

Al camp hi havia una església catòlica, i també un temple budista i altres Esglésies de diferents confessions. La família del meu oncle i jo anàvem a l’església del camp. Un dia, després de la missa, el meu oncle ens va demanar a tots formar part del Grup Joventut Vietnamita i amb certa resistència vam començar a participar-hi. La meva vida es va omplir d’alegria, rialles, esperances i força, gràcies al qual vaig superar totes les dificultats pròpies de vida dels refugiats.

Com m’agradaven aquells animadors que ens ajudaven de veritat a prendre part en les activitats del camp. Per a mi, eren herois i els porto sempre en el meu cor. Potser algú pensi que ser animador o cap en els grups juvenils no és res de l’altre món; en realitat és un model per als joves i pot arribar a canviar les seves vides, exactament com aquells animadors en el meu camp que em van ajudar a canviar la meva.

El 1990 vaig arribar a Austràlia i, desitjant restituir una mica de tot el que jo havia rebut, em vaig apuntar a l’Associació Juvenil Eucarística Vietnamita de Keysborough, Estat de Victòria, en la qual em vaig quedar per uns quants anys. Cap a l’any 1998, ja amb més de 30 anys, pensava en la meva vida i demanava insistentment a Déu que m’ensenyés el que jo hagués d’haver estat, i el resultat va ser que vaig entrar als Salesians de Don Bosco, que treballaven amb i per als joves, particularment amb els més pobres i abandonats

He volgut compartir tot això per transmetre una cosa: fes alguna cosa pels joves, encara que sigui una petita cosa, fes-te responsable ja, algú que té el poder de canviar la vida d’un altre. I com a Referència no tenim a un altre millor que Jesús, el més gran, el nostre Cap.

També et pot interessar …