17 diciembre 2015

"Hi ha una Església jove, vital, formada i amb ganes de sortir, com diu el Papa, de fer soroll". L’afirmació neix de l’experiència amb joves d’un sacerdot salesià, format teològica, pastoral i musicalment entre la seva Còrdova natal, Sanlúcar la Mayor, Granada, Montilla, Roma i, per fi, Sevilla.

Rafael Sánchez estava predestinat a formar part de la gran família salesiana. De fet, són molts els vincles familiars i afectius que l’uneixen a l’obra de Don Bosco, en un itinerari vocacional en què ha tingut un paper determinant la música.

Des de la parròquia cordovesa de Fuensanta fins a la seva destinació actual a la Inspectoria Maria Auxiliadora de Sevilla, aquesta ha resultat determinant en la definició d’un home convençut de la vigència del diàleg cultura-fe. "La música està molt lligada a la dimensió espiritual de la persona. Amb ella -afegeix- estem tocant la manera en què l’ésser humà es relaciona amb Déu ".

Als quatre anys formava part del cor parroquial, amb vuit va començar la carrera de piano al Conservatori i als divuit va confirmar que la seva inquietud espiritual tindria el segell salesià. Guarda un record emotiu dels tres anys d’experiència comunitària a Montilla, on va gravar el seu primer disc al costat del Cor de Sant Domingo Savio. Una obra amb un títol eminentment salesià, ‘Per un món nou’, amb el qual iniciaria una intensa producció musical que té entre les seves principals fites els cinc anys de formació a Roma, la constitució del Cor Diocesà de Sevilla i el musical ‘Gràcies Don Bosco ‘. Aquest projecte ha estat tot un repte per a Rafael, els vuitanta actors i cinquanta músics que van culminar amb èxit una obra amb sis anys de preparació que ha estat representada el passat estiu al bressol de Sant Joan Bosco, a Torí.

Comparteix amb Sant Agustí el convenciment que la música acosta a Déu, "i això cobra més rellevància si cap en el cas dels joves".

"Hem de posar-nos en la pell de persones de diverses edats que d’altra manera no tindrien una experiència profunda de pregària. La música és una oportunitat única per dialogar amb Déu ", conclou. No s’alinea amb els que presenten una Església allunyada dels joves i aposta per sortir a la trobada: "Església i joventut no són dos camins paral·lels, hem de deixar que els joves siguin els protagonistes del seu itinerari de fe, acompanyant aquesta inquietud transcendental". Si en educació "no podem anquilosar-nos en el guix", en la pastoral ha comprovat els fruits positius del "testimoni sincer". Aquest és el camí.
 

També et pot interessar …