16 diciembre 2015

L’emissió de les especials estampilles postals ha estat un segell distintiu d’aquest any del Bicentenari del naixement de Don Bosco (1815 – 2015), que ha unit a realitats i països diversos. Ara que l’any 2015 finalitza es recorden algunes de les iniciatives de la filatèlia realitzades a tot el món.

Al gener de 2015, es va presentar una primera emissió de segells postals per part de Correus d’Israel, on van publicar un full que contenia 12 segells d’ús intern, als quals es van afegir 12 més estampilles del record. Els productes filatèlics presentaven el logotip del Bicentenari (un en anglès i un altre en Àrab), l’emblema dels Exalumnes, una imatge i un dibuix de Don Bosco, que recordaven les escoles salesianes de Natzaret i Betlem.

Posteriorment, l’1 de febrer, prop de la festa de Don Bosco, al Santuari de Maria Auxiliadora a Nairobi, l’Oficina de Correus de Kenya va emetre un estampilla postal amb la cara del Sant dels joves, que va ser imprès un milió d’exemplars , es va vendre immediatament entre els filatelistes i la gent comuna.

El 19 de maig va ser l’emissió de les estampilles en què es van unir Itàlia – Vaticà, pels 200 anys del naixement de Sant Joan Bosco, que es reprodueix amb el logo del Bicentenari.

També les Oficines de Correus de Paraguai van emetre una sèrie d’estampilles postals commemoratives el 12 d’agost. Fins i tot, prop de la gran celebració dels 200 aniversari del naixement del sant de la Joventut (16 d’agost de 2015) va sortir el tribut filatèlic a l’Oficina de Correus d’Eslovàquia, a través de les Estampilles Postals, amb la imatge de Don Bosco i una creu, el reconeixement "no només per a Don Bosco en el seu jubileu i el seu treball per als joves, sinó també als Salesians per continuar el seu treball", com s’explica pels líders de la iniciativa.

El 29 d’agost, al Salvador i al Brasil, va ser presentat el segell emès per l’Oficina brasilera.

El 3 de setembre va ser el torn de l’Oficina de Correus de Portugal CTT, amb una emissió de segells consistent en 155.000 exemplars i un bloc de segells amb un tiratge de 40.000 exemplars.

A l’Uruguai s’ha emès un segell en honor a Don Bosco, el 9 de setembre, en presència del Conseller per a Amèrica Con Sud, pare Natale Vitali.

Finalment, el 23 d’octubre, l’oficina Filatèlica i Numismàtica de la República de San Marino, ha emès per a Don Bosco dos segells postals de diferents valors, per una mitjana de 40.000 exemplars.

Un cas especial, es pot considerar el mata-segells promogut per la "Filatèlia grup religiós" – nascut a Valdocco, a iniciativa d’un religiós salesià – durant la visita pastoral del Papa a Torí (21-22 de juny), en si motivat pel bicentenari de Don Bosco i l’Exposició Especial del Sant Sudari relacionat amb el mateix.

També et pot interessar …