15 diciembre 2015

El passat 6 de desembre, en l’Església de Sant Francesc d’Assís a Torí, on Sant Joan Bosco va celebrar la seua primera missa, es va estrenar “La Gran cantata a Don Bosco en Valdocco” composta per Juan Montesinos, director de l’Orfeó de la Universitat Catòlica de València (UCV).

“Ha sigut una estrena totalment inesperada però fantàstic i memorable”, relatava Montesinos. “Esperem que el pròxim 17 de desembre, quan es repetisca en el Palau de la Música de València, siga acolliment amb la mateixa calor i amb el mateix èxit que en l’estrena de Torí."

L’estrena a Espanya serà el dijous 17 de desembre a les 20 hores en el Palau de la Música de València, en la sala Iturbi, l’entrada és gratuïta amb invitació.

L’obra musical està composta per a dos cors, quatre sopranos, contralt, tenor, baríton, orquestra i piano obligat”, ha detallat el director de l’Orfeó. La idea d’aquesta nova obra musical en honor a Don Bosco va ser producte de “experimentar una emoció profunda en recórrer les estades de Valdocco, que en el silenci de la nit es va transformar en idea poderosa d’un immens desig de cantar i cantar a Don Bosco”, ha expressat Montesinos. La cantata, segons el seu compositor, pretén descriure la “experiència vital del pelegrí que arriba, vibra i sent una immensa presència que tot ho circumda”. “És la vivència tangible d’un Do Bosco que segueix viu ací, en Valdocco”, ha afegit.

L’obra, “alliberada d’artificis tècnics, està proveïda de recursos melòdics senzills, com li agradava al sant turinés en els cants que ensenyava als seus xics”. Igualment, Montesinos ha volgut que les “bases musicals donaren claredat i serviren per a destacar els textos de l’obra”, ha assegurat.

Félix Urra, director salesià de la Casa Mare a Torí, present en l’estrena mundial ha afirmat: “No sóc expert en música, sí aficionat i puc dir que els salesians de Valdocco que l’han escoltat, i alguns són entesos, han dit meravelles de la composició de Juan Montesinos. Té moments que a un li arriben a l’ànima i li fan emocionar-se.


Jo la recomane i crec que els que vagen quedaran contents. Del que jo he vist durant aquests anys, inclòs aquest del Bicentenari, sens dubte el millor per tot el conjunt de música, lletra, interpretació on Juan ha posat ànima i aqueix cor salesià que li ix del pit”.

També et pot interessar …