11 diciembre 2015

El Sant Pare va oficiar una missa especial en una plaça de Sant Pere amarada per la pluja el 8 de desembre, festivitat de la Immaculada Concepció. La cerimònia obrí formalment la seva "revolució de la tendresa". Després de la missa es van obrir les grans portes de bronze de la basílica, a través de les que passaran més de 10 milions de pelegrins al llarg de l’any.
 
Francesc va llançar el Jubileu de 12 mesos per destacar el que s’ha convertit en un tema clau del seu papat: mostrar el costat misericordiós i acollidor d’una Església Catòlica, a la qual sovint es coneix més pels seus judicis i valoracions sobre moral.

Després de la missa, i en presència del papa emèrit Benet XVI, Francesc va empènyer la porta de la basílica i la va travessar per simbolitzar el pelegrinatge de la vida i els sacrificis que, segons la tradició catòlica, s’han de suportar per obtenir la gràcia divina.

Francesc es va aturar alguns minuts per pregar al llindar de la porta, que sol romandre segellada a pany i clau, seguit per Benet XVI, la primera vegada en la història que dos Papes inauguren un Jubileu.

A la nit, el Vaticà es va centrar en una altra de les preocupacions de Francesc: la protecció del medi ambient. Una coalició de grups humanitaris va preparar la projecció d’imatges de naturalesa preses per coneguts fotògrafs i cineastes, que es van mostrar sobre la façana de la basílica.

Amb aquest inèdit espectacle el Papa argentí desitja llançar una crida al món perquè es comprometi en la lluita contra l’escalfament global, en moments en què es porta a terme la conferència mundial sobre el clima a París.

"El món necessita descobrir que Déu és pare, que hi ha misericòrdia, que la crueltat no porta enlloc, que la condemna no ajuda", va confessar el papa en una entrevista a la revista "credere", el setmanari oficial del Jubileu.

Uns 5.000 policies, carabinieri i soldats addicionals es van desplegar per Roma i es va establir una zona d’exclusió aèria per protegir els pelegrins que arribaven a Roma a peu, per carretera, tren o avió.
 
Any Sant "extraordinari"

El primer Any Sant de l’era Francesc se celebra 15 anys després del jubileu de l’any 2000 convocat per Joan Pau II i té un caràcter "extraordinari" a diferència del "ordinari", que s’organitza cada 25 anys.

Aquest jubileu va ser fortament desitjat per Jorge Mario Bergoglio per commemorar els 50 anys del Concili Vaticà II, que va modernitzar a l’Església. Almenys 21 actes han estat programats amb les famílies, els joves, els diaques, els sacerdots, els malalts i discapacitats, els catequistes, els presos, etc.

El Papa Francesc complirà una sèrie de visites privades per mostrar amb fets concrets la solidaritat amb els pobres i oblidats. "Un divendres al mes el Papa Francesc complirà un gest de misericòrdia", van anticipar els organitzadors.

D’acord amb la tradició de l’Església, creuar aquesta porta permet als catòlics rebre la "indulgència plenària" per al perdó dels seus pecats. Cinc dies després, el 13 de desembre, per primera vegada en la història, les portes santes de totes les catedrals del món s’obriran, entre elles la de Roma, Sant Joan del Laterà.

Altres innovacions han estat introduïdes per a aquest Jubileu: el Papa va autoritzar als sacerdots a perdonar les dones que han avortat. El Jubileu serà també molt tecnològic, comptarà amb comptes específics a Facebook, Twitter i Instagram. 

També et pot interessar …