4 diciembre 2015

El Col·legi Salesians Sant Antonio Abad de València ha aconseguit el primer premi Nacional d’Aprenentatge-Servei en la categoria ESO i Batxillerat en la convocatòria 2015, que promouen l’associació Red Española de Aprendizaje-Servicio, la ong Educo i l’Editorial edebé.

Aquest premi arriba després d’anys d’experiència i engegada d’aquesta proposta educativa en el col·legi, sent una manera d’aprendre fent un servei a la comunitat. Com assenyala la seua directora Mª Paz Plasencia, “el projecte d’Aprenentatge i Servei (APS) en el nostre centre té ja un recorregut de vuit anys, però no ha sigut fins a finals del curs passat i en el principi de l’actual quan tots els esforços i el treball realitzat s’han vist reconeguts més enllà de les nostres aules i de la nostra Comunitat Educativa. Primer amb un premi de reconeixement a les bones pràctiques i ara amb un reconeixement a nivell nacional.”

El projecte
El APS summa intencionalitat pedagògica i intencionalitat solidària. És un projecte educatiu amb utilitat social. En Sant Antonio Abad, “l’assignatura de Filosofia i Ciutadania en primer de batxillerat ha servit de plataforma durant aquests cursos per al projecte de APS, el qual arreplega vuit programes d’intervenció diferents i a un 80 per cent de participació d’alumnes", explica Plasencia.

"Els programes d’intervenció són en la pròpia escola, amb el recolze en la biblioteca a alumnes de primària i primer cicle de l’ESO i en les aules d’infantil o primària. En el barri s’intervé en dos centres de menors, en una residència d’ancians, en un projecte de formació a nivell informàtic amb adults, en un CEIP i en altres entitats socials. És a dir, projectes molt diferents tant pels objectius com pels destinataris, però igualment vàlids per a desenvolupar el nostre projecte.

I és que la metodologia d’Aprenentatge i Servei, com el seu propi nom indica, pretén que els alumnes visquen una experiència d’aprenentatge en l’acció alhora que proporcionen un servei a la comunitat.

Està demostrat que allò que millor aprenem és el que fem, la qual cosa experimentem. I açò és el que pretenem amb els nostres alumnes en aquest projecte.

Ens sentim agraïts pel reconeixement i, sobretot, satisfets per la gran experiència que facilitem als nostres alumnes i el servei que fem a la comunitat. En aquest enllaç podem conèixer una mica millor el projecte”.

El lliurament de premi se celebrarà el pròxim 11 de desembre en el marc del Programa del 8º Trobada estatal de APS que se celebra a València els dies 11 i 12 d’aquest mes.

S’han presentat 147 experiències de tota la geografia espanyola, per a les tres categories, Infantil-primària; ESO-Bto.; i Formació Professional. Sent la primera vegada que s’atorguen aquests premis.

La presentació del projecte es va presentar al concurs en format vídeo.

També et pot interessar …