19 noviembre 2015

Demà divendres, 20 de novembre se celebra el Dia Universal de la Infància. Un dia dedicat a tots els xiquets i xiquetes del món i que el seu objectiu és recordar a la ciutadania que els xiquets són el col·lectiu més vulnerable i per tant que més pateix les crisis i els problemes del món.

La ong salesiana Jóvenes y Desarrollo participarà en la jornada festiva que aquest dissabte 21 es desenvoluparà entre les 10:00 i les 14:00 en la Plaça de l’Ajuntament de València. Al costat d’altres organitzacions com Save the Children, Educo, Entre Culturas, ACNUR, Amnistia Internacional, Fundació Anar, Cau d’Infants, Fanucova, Unicef, i coordinat per l’Ajuntament de València, han organitzat diferents activitats per a joves i xiquets per a aprendre sobre els seus drets i el que podem fer perquè es complisquen per a tots.

Què es commemora en aquesta data? Nacions Unides celebra el Dia Universal del Xiquet el 20 de novembre, data en la qual l’Assemblea General de l’ONU va aprovar la Declaració dels Drets del Xiquet en 1959 . Aquesta declaració, que no tenia legalment caràcter vinculant, no era suficient per a protegir els drets de la infància. Després de deu anys de negociacions amb governs de tot el món, líders religiosos, ONG, i altres institucions, es va aconseguir acordar el text final de la Convenció sobre els Drets del Xiquet, el 20 de novembre de 1989, el compliment del qual és obligatori per a tots els països que l’han signat.

Per què hauríem de participar en aquesta jornada festiva del dissabte? Des d’UNICEF recorden que la Convenció sobre els Drets del Xiquet segueix sent un document insuficientment conegut i els drets que arreplega encara disten molt de convertir-se en realitat en nombrosos racons del planeta. Dies com el 20 de novembre serveixen per a recordar que els drets de la infància estan ratificats però no garantits.

Desgraciadament se segueixen violant diàriament els drets de milions de xiquets i xiquetes en tots els països del món, i són molts els reptes que queden avui dia i que es reflecteixen en aquestes xifres:

  • 1 de cada 4 xiquets i xiquetes viu en condicions d’extrema pobresa, en famílies amb ingressos menors a 1 euro diari.
  • 1 de cada 12 xiquets i xiquetes mor abans de complir els 5 anys.Més de 120 milions de xiquetes i xiquets en edat escolar no assisteixen a l’escola, en la seua majoria xiquetes.
  • Cada minut, un/a xiquet/a mor per una malaltia vinculada a la SIDA. Actualment hi ha 15 milions de xiquets i xiquetes que han perdut als seus progenitors a causa de la SIDA.
  • 300.000 xiquets i xiquetes estan servint a governs o forces rebels com a soldats.Més d’1,8 milions de xiquets i, sobretot, xiquetes estan sotmesos a l’explotació sexual.

També et pot interessar …