19 noviembre 2015

"Amb Jesús compartim l’aventura de l’Esperit". No cal ser experts en semiòtica per interpretar els signes d’un gràfic que parla per si mateix. Es tracta, més aviat, que emergeixi el que el gràfic suscita en cada un. En aquest sentit s’intenta presentar alguns suggeriments a partir dels símbols que trobem en el pòster.
 
La basílica de Don Bosco, a Castelnuovo, situada al fons, recorda el recent tancament del bicentenari del naixement de l’estimat Pare i Fundador, Sant Joan Bosco. L’agradable record d’aquest esdeveniment, intensament preparat i viscut amb profunditat a tot arreu, però de manera especial en els "llocs salesians", és una riquesa que està cridada a produir abundants fruits espirituals. No es pot oblidar, s’ha de fer memòria d’ell i dels seus aspectes més importants.
 
Un altre element és el camí d’un poble, que comença amb l’humil origen en el llogaret d’I Becchi, es converteix en una marea de gent. Tota la Família Salesiana, els joves, els laics, avancen tots junts i és una joia fer-ho així. El símbol del camí evoca la paraula de l’Estrena: "Recorrem junts". Va finalitzar el bicentenari amb una identitat carismàtica més robusta i, per tant, amb un sentit de pertinença més accentuat. Durant el camí es viu el valor de la festa. El camí afavoreix la trobada i la trobada ajuda a fer camí. Sense trobada no hi ha camí.
 
D’altra banda, es camina amb Jesús. Ell és l’adreça del camí i tot s’orienta cap a Ell. Jesús va obrint camí, ell correspon al camí, perquè Ell mateix és el camí. Així ho diu Ell mateix: "Jo sóc el camí". Aquest camí és el sender que Jesús ha recorregut ja, però sobretot Jesús acompanya en el camí com amb els deixebles d’Emaús. Ell és company de viatge, especialment dels joves. Amb una mà, Jesús convida el jove a caminar amb Ell ja seguir-lo, i amb l’altra li ofereix el seu suport i proximitat. D’aquesta manera, Jesús expressa afecte i es revela com el "rostre de la misericòrdia".
 
El camí amb Jesús és una aventura, l’aventura de l’Esperit. Per això Ell diu al jove: "ànim, vine i segueix-me!". Es pot acceptar o rebutjar la invitació de Jesús. No se sap on portarà el camí dels que segueixen Jesús. L’Esperit Sant, mestre interior, anima a acollir la proposta de Jesús i a ser els seus deixebles. L’Esperit és una presència discreta i silenciosa, desapareixent per no ser notat, deixant a Jesús tot el protagonisme. Tu "no saps d’on ve i on va, perquè bufa cap a on vol". El seu hàlit és imperceptible, i no obstant això anima i dóna vida. No es veu, però hi és present.
 
El camí de Jesús, que és una aventura de l’Esperit, dóna lloc a la trobada. En primer pla del pòster s’observa la trobada del jove amb Jesús. Aquest jove porta en el seu cor l’esperit de Don Bosco. Si durant la preparació al bicentenari es va convidar a "caminar des de Don Bosco", ara el compromís consisteix en "caminar des de Jesús" amb l’estil característic salesià. El Senyor Jesús deté la primacia i la centralitat; cal seguir-lo rere les petjades de Don Bosco.
 
El pòster, obra de l’artista espanyol David González Arjona, d’ Artia Comunicació, està disponible en set llengües i es pot obtenir a la pàgina web ‘sdb.org’ o sol·licitant-lo per correu electrònic a l’adreça ans@sdb.org

També et pot interessar …