28 octubre 2015

Diu Torcuato Fandila que 40 anys no són res … però gairebé mig segle dóna per arxivar molts records a la memòria i apuntar moltes experiències en l’haver de la vida. Ell custòdia amb especial afecte el seu pas per l’antic col·legi salesià El Castillo, situat a Ronda, on va ser educat en una època històrica convulsa, ja que pertany a la promoció de 1975. Ell i part dels seus companys, al voltant d’una vintena de persones procedents de tot Espanya, s’han retrobat aquest cap de setmana a la ciutat del Tajo, concretament a la que va ser casa seva durant molts anys.
 
I és que la ‘Escuela Hogar Sagrado Corazón, El Castillo Salesianos Ronda’ ocupa un lloc destacat en la història del municipi i de la Serrania, estava al capdavant a nivell educatiu, una situació que contrasta amb l’estat que presenta l’immoble: avui tancat i els seus patis, als quals van donar vida tants nens, usats com a aparcament.
 
Blas Gil, un altre dels exalumnes, va recordar: «Vam ser l’última promoció dels salesians. Molts professors segueixen compromesos amb la ciutat i amb la cultura mitjançant el grup de teatre TES de Ronda », va dir. No faltaven excursions, per exemple, a la Cueva del Gato, i entremaliadures com anar a la cuina a la nit per robar el menjar als capellans i fumar d’amagat, guardant els cigarrets en pots de pastilles a les habitacions. «Ens escapàvem i ens anàvem al Tajo a explorar les seves coves o ens colàvem al Palau de Mondragón», va expressar Fandila i va concloure: «Ens ensenyaven a pensar, més que formar-nos. Ens van ensenyar també a estimar Ronda », va dir.
 

També et pot interessar …