27 septiembre 2015

L’experiència, el seu sentit comú i la gràcia del magistrat van permetre gaudir de reflexions que ajudaran als més de 700 pares i mares que es van congregar per a escoltar les seues paraules.


“Els pares han de ser pares i no amics dels seus fills, doncs en tal cas els deixen orfes”. Amb frases, quasi lapidàries, com aquesta, moltes anècdotes, truculentes experiències i bromes pròpies d’un sentit comú ben manejat, el jutge Emilio Calatayud va anar guanyant-se al públic.


Va alertar els pares també de l’addictiu que està resultant el telèfon mòbil i de la quantitat de delictes que comença a haver-hi per culpa d’aqueix instrument. Va posar moltes vegades l’accent en el complex de jove democràcia que encara té Espanya i que açò ens porta a anar d’un extrem a l’altre: d’una educació exageradament repressiva a una massa permissiva, “i així ens va”, va dir en diverses ocasions el jutge de menors.


Va posar l’accent en diverses ocasions en l’article 155 del codi civil, que diu: “Els fills han de: 1. Obeir als seus pares mentre romanguen davall de la seua potestat, i respectar-los sempre. 2. Contribuir equitativament, segons les seues possibilitats, a l’aixecament de les càrregues de la família mentre convisquen amb ella.” A molts dels menors que ha de jutjar li’l recorda “i els done una fotocòpia del mateix”. El jutge es va queixar que ens hem centrat en els drets dels xiquets i se’ns han oblidat les seues obligacions.


I entre acudits ben manejats, divertides ocurrències del jutge i preguntes del respectable, va anar desenvolupant-se el matí que va finalitzar amb una llarga ovació a qui els va dirigir la paraula. El jutge Calatayud va demostrar un amor vocacional per la seua professió i va demanar en múltiples ocasions un gran pacte d’estat pel menor perquè desapareguen totes les incongruències i contradiccions a les quals ens han conduït les lleis que estan en vigor.


L’Associació de Mares i Pares va fer possible que una persona de la rellevància d’Emilio Calatayud es dirigira als pares i mares del col·legi amb la senzillesa de la qual fa gala. El seu president, Juan Font va presentar l’acte i al convidat i la directora del col·legi, Mª Paz Plasencia, ho va tancar agraint a l’AMPA la seua implicació en la formació dels pares, fent referència a Don Bosco, defensor també de la prevenció, i anunciant la pròxima formació de pares, que comptarà amb els autors del llibre “Tranqui pap@s”, sobre el perill de les xarxes socials.

També et pot interessar …