22 septiembre 2015


Del 15 al 19 de setembre de 2015 es va desenvolupar en la Ciutat del Vaticà el primer Congrés Mundial de Joves Consagrats. En el qual van participar prop de 80 salesians, dels quals 3 eren espanyols entre els més de 5.000 participants procedents de 126 països i d’al voltant de 500 instituts.

Els matins del Congrés, els dies 16 al 19, es van desenvolupar en l’aula Pablo IV. Totes les jornades es van iniciar amb un moment d’oració que enfocava el tema del dia. El dimecres es va dedicar a reflexionar sobre el tema del seguiment, la trucada i la vocació.

El dijous 17, centrat en la vivència de la fraternitat en la Vida Consagrada, va comptar amb una audiència del Papa Francisco amb els participants qui va recordar als màrtirs i cristians perseguits al mig Oriente, i va animar als presents a resar per ells i a ser valents i assumir en la seua vida el martiri del quotidià. A continuació se li van realitzar tres preguntes al Summe Pontífex, la primera de les quals va ser realitzada per un salesià recentment ordenat sacerdot que és natural d’Alep a Síria on també desenvolupa la seua labor pastoral. En la resposta a les preguntes el Papa va exhortar als consagrats a ser homes i dones d’adoració, a més va incidir sobre el tema de les murmuracions en la vida fraterna qualificant-ho com a terrorisme i també va destacar la vida consagrada femenina com a icona de l’Església, de María i de la tendresa. Es va concloure el matí amb dues reflexions més: la ponència del Paul Bere que va desentranyar les arrels bíbliques de la fraternitat religiosa i l’exposició de Junkal Guevara que va proposar la icona de Betania com a model de família, de fe i de testimoniatge.

El divendres 18, centrat en el tema de la missió sota l’eslògan “les esperances i les angoixes del món”, la primera reflexió que es va oferir va ser desenvolupada per Andrzej Wodka que va convidar des de l’Escriptura als presents a desenvolupar en les seues vides una mística del fer-se proper para trobara amb els altres i amb l’Altre. Seguidament María Inés Petxina de pelegrí Ribeiro va exposar que la missió de la vida consagrada ha de donar-se des d’un compromís soci-ambiental. Després el Fabio Ciardi es va tornar a dirigir a l’Assemblea per a convidar als presents a saber-se deixar treballar per Déu per a ser els seus testimonis. Va tancar el matí un moment de preguntes i respostes entre els ponents i l’Assemblea.

En el matí de la jornada de conclusió, el dissabte 19, va tenir lloc un col·loqui amb el cardenal Braz i amb monsenyor Carballo. Posteriorment tots els assistents es van desplaçar a la Basílica de Sant Pere per a celebrar l’eucaristia conclusiva del Congrés presidida pel cardenal Braz.

La dinàmica de les vesprades començava a les 16 hores amb dues hores per a compartir en petits grups, distribuïts per idiomes, per a traure suc a l’escoltat en el matí i compartir la pròpia experiència personal. Sobre les 18.30 es van celebrar diverses eucaristies per idiomes en diferents esglésies de Roma. I a continuació, els dos primers dies es van oferir diverses propostes des de l’adoració i la reconciliació fins a conèixer com la vida consagrada desenvolupa la seua labor entre els més pobres. El divendres 18 a les 20 hores va haver-hi en la plaça de Sant Pere una vetlada de música i testimoniatges de diversos consagrats del món. I el dissabte es va convidar a participar d’una vigília d’oració pels màrtirs consagrats en la zona del Coliseu.

Han sigut unes jornades per a veure la riquesa de la vida consagrada i viure la comunió entre els diversos carismes. També ha sigut una trucada a estar a l’escolta de la voluntat de Déu i renovar-revitalitzar la vida consagrada avui. I com va dir el Papa a l’Assemblea: Valentia, Alegria i Comunió.

També et pot interessar …