9 septiembre 2015

El Rector Major dels Salesians, Don Ángel Fernández Artime, tot just ha enviat una carta urgent als Inspectors d’Europa, perquè en cada inspectoria i a cada casa salesiana del vell continent es realitzin accions concretes d’acolliment als refugiats d’Orient Mitjà en aquest moment d’especial emergència.
Aquest és el text complet de la carta:

DIRECCIÓ GENERAL OBRES DON BOSCO
Via della Pisana 1111 – 00163 Roma
El Rector Major
Prot. 15/0385

A l’atenció dels Inspectors
INSPECTORIES D’EUROPA

Els meus benvolguts germans Inspectors:
Rebeu la meva cordial i afectuosa salutació des d’Argentina, on hem tingut una meravellosa celebració del Bicentenari del naixement de Don Bosco, amb més de set mil joves durant tres dies.


El diumenge, el meu Vicari, Don Francesco Cereda, em va informar a la nit sobre el que havia dit el Papa Francesc, en relació als immigrants, i la seva crida a la fraternitat, solidaritat i acolliment. Hem dialogat i crec que és moment oportú per oferir, per part nostra, allò que es pugui.


Certament estem vivint des de fa temps, i en aquests dies de forma més dramàtica, l’enorme tragèdia dels pròfugs i dels immigrants que a milers fugen dels seus països a causa de la guerra, les destruccions, la fam, les persecucions i desembarquen a Europa, exposant-se a greus perills en travessar el continent i pel xantatge dels contrabandistes.


Hi vénen amb l’esperança de poder trobar pau i serenitat, de començar una nova vida, de trobar habitatge i ocupació; i moltes vegades no troben condicions d’acolliment, sinó fins i tot de rebuig. D’enfront de tanta tragèdia no podem romandre indiferents a tantes necessitats.


El Papa Francesc a l’Àngelus ha llançat una forta crida, adreçant-se a Europa: "Davant la tragèdia de desenes de milers de refugiats que fugen de la mort per la guerra i la fam, i estan en camí a una esperança de vida, l’Evangeli ens crida a ser “propers” als més petits i abandonats. A donar-los una esperança concreta. No és simplement dir: ‘Coratge, paciència…!’. L’esperança – va dir el Papa – és combativa, amb la tenacitat dels quals van cap a una destinació segura. Per tant, en la proximitat del Jubileu de la Misericòrdia, faig una crida a les parròquies, les comunitats religioses, els monestirs i els santuaris en tota Europa per expressar el concret de l’Evangeli i acollir a una família de refugiats. Un gest concret en preparació de l’Any Sant de la Misericòrdia. Cada parròquia – va reiterar el Papa – cada comunitat religiosa, cada monestir, cada santuari d’Europa allotgi una família, començant per la meva diòcesi de Roma. Em dirigeixo als meus germans bisbes d’Europa, veritables pastors, perquè les seves diòcesis recolzin aquesta crida que faig, tot recordant que Misericòrdia és el segon nom de l’amor: ‘Tot el que heu fet per un d’aquests els meus germans més petits, ho heu fet per mi’ (Mt 25,40)".


També jo em dirigeixo a vosaltres, inspectors, per demanar-vos amb caràcter d’urgència que vegeu, potser amb els vostres consells, què és el que pot fer cada inspectoria i què se li pot demanar a cada comunitat i parròquia, perquè estiguin disponibles per acollir en les nostres obres les famílies de migrants; en particular dels menors no acompanyats i els joves. Allotgem almenys una sola família, quatre o cinc persones; amb una mica per part de tots, farem molt, també en col·laboració amb les esglésies locals i el territori.


Don Bosco, de qui hem tot just acabat el Bicentenari del seu naixement, ens ensenya el concret de les respostes. Això ens ho ha recordat el Papa Francesc en la visita a Valdocco el passat 21 de juny: "Els agraeixo per la seva resposta concreta a les coses… El salesià és concret, veu el problema, ho pensa i ho pren a les seves mans".


En nom de la caritat i fraternitat evangèlica, com a crida del Senyor i crit que ha fet el Papa Francesc, us agraeixo que amb generositat mobilitzeu tots els recursos possibles en favor dels qui amb urgència ens necessiten. També us agrairé que em feu saber què és el que s’ha anat determinant en cada inspectoria, quan s’arribi a realitzacions concretes i ràpides.


Una fraterna abraçada amb afecte,
P. Ángel Fernández A., SDB

 

També et pot interessar …