9 septiembre 2015

El P. Munir El Rai va iniciar la seva visita a Síria a finals de juny a la comunitat salesiana de Kafroun, molt a prop de la frontera amb el nord del Líban. En aquesta zona, aïllada de la guerra, arriben persones procedents de ciutats més castigades, com Homs, Damasc o Alep. Molts necessiten desfogar-se: "L’escolta és un signe de proximitat, de suport moral i espiritual. Aquesta experiència m’ha fet créixer profundament com a salesià", explica l’inspector en el seu comunicat.

La comunitat de Kafroun obre les portes a tothom. Els joves poden gaudir d’activitats que els ajuden a recuperar l’alegria. Tampoc falten els sagraments, que alimenten l’esperit de tantes persones afectades física i moralment per la guerra però amb un enorme desig de viure. Tal com explica el P. Munir Rai, l’Eucaristia dominical es viu com "un bellíssim moment de recolliment i comunió".

La següent parada a la visita va ser Alep: "Arribem a la tarda a la meva ciutat, on jo he nascut i crescut, ara completament irreconeixible". La comunitat salesiana roman ferma enmig d’aquesta difícil situació, com un "oasi de pau". Prova d’això és que no han parat de sorgir vocacions, com la de Pier Habloyan, un jove de l’oratori ordenat sacerdot el 11 de juliol.

700 joves procedents de diferents punts de la ciutat van participar en els últims mesos en les activitats d’estiu jove organitzades per la comunitat. Acompanyats pels animadors, els nois van respirar "un aire d’alegria, d’esperança, en un clima familiar", una experiència que els va permetre descarregar "el pes del sofriment i de la por a què estan exposats quotidianament". La comunitat també va reprendre després de diversos anys els campaments a Kafroun, als que van acudir-hi més de 300 joves.

Damasc, la capital del país, va ser l’última destinació de l’Inspector de l’Orient Mitjà en la seva visita a Síria. Allà es va trobar amb les comunitats de Salesians i de Filles de Maria Auxiliadora. I també va comprovar com s’atén als 900 joves que vénen de diferents punts de la ciutat a la recerca d’un recés de tranquil·litat.

La situació a la capital siriana empitjora cada vegada més. La manca de subministraments comença a ser freqüent en moltes llars i força la sortida de milers de persones, que arriben com a refugiats a Europa i a altres llocs. Enmig d’aquest panorama, el P. Munir Rai va recordar als joves les paraules pronunciades pel Papa Francesc en la seva visita a Valdocco amb motiu del Bicentenari del naixement de Don Bosco: "Els salesians m’han ajudat a afrontar la vida sense por ni obsessions, a seguir endavant en l’alegria i la pregària. Eduqueu als joves a no tenir por. No oblideu la característica d’un veritable oratorià: l’alegria. I amb aquesta alegria, busqueu i estimeu Jesús per trobar-lo cada dia ".

L’ Inspector d’Orient Mitjà destaca en el seu comunicat dues activitats organitzades per la comunitat salesiana de Damasc. D’una banda, el voluntariat per a joves, que, enmig de la cruesa de la guerra, van a oferir la seva ajuda als habitants dels barris més perillosos de la ciutat. D’altra banda, l’experiència vocacional ‘Vine i veuràs’, orientada també als joves.

El P. Munir Rai finalitza el seu comunicat amb un agraïment als salesians, als cooperadors i als animadors de les comunitats sirianes per la seva tasca amb els joves i amb els més necessitats. També dóna gràcies a Déu per l’experiència viscuda i per permetre que es desenvolupi la missió salesiana al país. I fa una crida a l’oració per Síria: "Aquestes guerres tanquen desafortunadament un gran i complex joc d’interessos, que tendeixen a prevaler sobre el bé comú i bàsic de l’ésser humà. Preguem per tant perquè Nostre Senyor Jesucrist ens infongui sempre esperança i ens concedeixi finalment la veritable pau ".

També et pot interessar …