27 julio 2015

L’Arantxa Comamala és una de les voluntàries que aquest any han decidit realitzar una experiència de Voluntariat Internacional al Sud amb l’ONGD VOLS – Voluntariat Solidari, i en aquests moments es troba a la població d’Andahuaylas, al Perú. Durant la formació prèvia al viatge la vam entrevistar i volem saber com està vivint aquesta experiència tant transformadora.

Quina ha estat la primera sensació arribant a Perú?

La primera sensació a l’arribar a Lima va ser que el trànsit era un caos, els cotxes, taxis, busos, motos van bojos, avancen per tot arreu i sempre van tocant la botzina. Per creuar els carrers has de mirar i vigilar perquè no paren. És una ciutat gran, amb molta gent i amb moltíssimes paradetes ambulants de menjars de tot tipus i colors. Em vaig sentir molt acollida per Sor Raque i em va portar de visita per Lima.
 
Un cop ja situada al projecte de les salesianes a Andahuaylas, ens pots explicar com és el teu dia a dia?
 
De dilluns a divendres faig el mateix horari que elles, les ajudo amb els deures i alguns moments si han d’anar a algun lloc les acompanyo. Ens llevem a les 5.30h i les nenes tenen una hora per netejar-se, vestir-se, fer-se el llit i fer l’ofici de la casa que els toqui.
 
6.30h esmorzar que prèviament tres d’elles han preparat i una ha anat a comprar el pa.
7.30h marxen cap a l’escola les noies que van de torn mati, abans han hagut de fer un altre ofici.
8.00h les noies del torn de tarda pujen a l’estudi a fer deures fins les 11.30h que toca baixar a dinar.
12.45h marxen cap a l’escola.
13.15h retornen les del torn matí, dinen i fan esbarjo fins les 15h.
15-15.30h es canvien l’uniforme, fan ofici i pugen a l’estudi a fer els deures.
18.00h tornen torn de tarda i fa deures a l’estudi.
18.30-18.45h van totes les nenes a la capella a resar el rosari.
19.30h sopen i esbarjo.
20.30h bones nits i a dormir.
 
Dissabte és el dia d’ofici gran, és a dir, durant el matí netejant tota la casa a fons i cada setmana també es netegen els llençols d’un dels pisos. A la tarda fan estudi, rosari, sopar i esbarjo com durant la setmana
 
Diumenge hi ha missa a les 7h del matí i després cap a les 9.30-10.00h venen els pares a recollir-les i les retornen cap a les 14.30-15.00 perquè tenen oratori (esplai) i després a les 18.00h fan assaig de cant. Jo els diumenges a l’oratori estic segellant els carnets, recolzant al grup de líders i fent el taller de dinàmiques on fem balls o jocs sense materials.
 
És el que t’esperaves?
 
Si i no, m’esperava fer més tallers o activitats amb les noies però encara queda un mes i segur que tindré temps de fer-ho. Crec que el fet d’estar amb elles les 24h, acompanyant-les en el seu dia a dia, a fer escolta activa, les ajuda a obrir-se i a poder compartir les coses que els hi passen i/o els dubtes de l’escola. 
 
Quin és el sentit de fer un voluntariat en un país en vies de desenvolupament?
 
Comprendre com viuen, conèixer de molt més a prop les realitats del país. La diferència entre les persones de la ciutat i les del camp. Conèixer la seva cultura, les seves tradicions, la manera de relacionar-se. 
 
Crec que l’experiència de voluntariat en un país en vies de desenvolupament et fa ser conscient de la diferència d’oportunitats, de la manera com s’educa a les nenes i als nens i de com és la seva manera de pensar el món i tu pots aportar el teu granet de sorra, per exemple aquí en la part educativa i afectiva de les nenes.
 
Has pensat en com canalitzaràs l’experiència viscuda a la teva tornada? Com t’implicaràs per seguir transformant la societat cap
a un model més just i solidari?
 
No he pensat com canalitzaré l’experiència viscuda a la meva tornada perquè ara mateix només puc ser esponja de tot això. Estic escrivint un diari per poder expressar tot el que vaig vivint i fent al dia a dia però hi ha moltes coses que sé que fins que no torni i ho miri amb distància no sortiran. 
 
M’implicaré primer compartint l’experiència perquè els altres puguin conèixer la realitat d’Andahuaylas i també en la manera de fer perquè tots tenim molt a fer perquè el món canviï.

També et pot interessar …