21 julio 2015

"Reconeix" és un projecte liderat per la Confederació de Centres Juvenils Don Bosco en col·laboració amb la Federació Didania i ASDE Scouts d’Espanya, que s’han unit per posar en valor l’experiència del voluntariat que treballa en l’àmbit del lleure educatiu, per sensibilitzar al teixit empresarial i a la societat en general sobre les competències adquirides pel voluntariat i per millorar l’ocupabilitat dels joves. Les tres organitzacions juvenils, aglutinen en tot Espanya prop de 15.000 persones voluntàries
 
La Confederació de Centres Juvenils Don Bosco d’Espanya, és l’entitat promotora principal d’aquest projecte. La Confederació Don Bosco és una associació que treballa al costat de les Federacions i Centres Juvenils en defensa i promoció de la infància i la joventut, especialment la que està en risc d’exclusió, a través del protagonisme juvenil i l’estil educatiu de Don Bosco. La Confederació Don Bosco està integrada actualment per 9 federacions que actuen en 14 comunitats autònomes i que, al seu torn, integren a 126 Centres Juvenils. Comptem amb el treball de prop de 3.521 voluntaris i voluntàries. A més, 127 persones contractades atenen aproximadament 66.665 beneficiaris en diversos programes i accions. Si vols saber més sobre nosaltres, visita’ns a www.confedonbosco.org
 
ASDE Scouts d’Espanya és una organització sense ànim de lucre, plural, de voluntariat, present a Espanya des de fa més de 100 anys. Com a part de l’Organització Scout Mundial (major moviment juvenil de voluntariat a nivell mundial) estem presents en tots els sectors de la societat, contribuint a la creació d’un món millor, més just i equitatiu. Creiem que l’educació ho és tot i per això treballem educant en el lleure a nens, nenes i joves de 6 a 21 anys amb l’objectiu de contribuir al seu desenvolupament integral, a través de valors com la cooperació i la solidaritat, la cura del medi ambient, el respecte als drets humans, l’entesa entre les persones i els pobles, etc. Desenvolupem activitats en el Temps Lliure dissenyades i dutes a terme per educadors i educadores formats i titulats / es (joves i adults) que, de forma voluntària, presten el seu temps, la seva il·lusió i el seu saber fer.

ASDE forma part d’un moviment educatiu present a tot el món al qual pertanyen més de 30 milions de persones, joves i adults, compartint un mateix sistema de valors i el desig d’Construir un món millor. Si vols saber més sobre nosaltres, visita’ns a www.scout.es
 
Didania és una federació d’entitats cristianes de temps lliure, la missió és coordinar i potenciar el treball en el temps lliure educatiu, l’animació sociocultural i el voluntariat, teixint xarxa per intervenir en la societat amb un estil i valors crítics i transformadors d’acord amb els plantejaments de l’Evangeli. Fundada el 1977 com a Federació d’Escoles d’Educadors en el Lleure Cristianes, ha evolucionat cap a una plataforma federativa, Didania, que aglutina actualment tant a entitats de formació com a xarxes de centres de temps lliure. Si vols saber més sobre nosaltres, visita’ns a www.didania.org
 
El projecte Reconeix té com a objectiu principal articular una xarxa nacional d’organitzacions que impulsin el reconeixement de les competències i habilitats, obtingudes a través de l’acció voluntària, que milloren l’ocupabilitat dels i les joves. Per a l’impuls d’aquest reconeixement tan necessari per al voluntariat juvenil, aquesta previst dugués a terme diverses línies d’actuació:
 
Una de les fites d’aquest projecte és el desenvolupament d’un Estudi sobre la situació del voluntariat juvenil i ocupació a Espanya. Aquest estudi permetrà conèixer quin és el perfil actual del voluntariat juvenil (característiques sociodemogràfiques, tipologia i naturalesa de l’acció del voluntariat juvenil), identificar les principals competències adquirides mitjançant l’acció voluntària, i també identificar quina és la situació laboral dels joves voluntaris i voluntàries.
 
A través d’aquest projecte estem desenvolupant un Sistema presencial i online d’acreditació no formal de l’acció voluntària. El Sistema permetrà l’acreditació d’almenys 1.000 voluntaris durant el primer any, que podran realitzar el procés d’acreditació de forma online (des d’una aplicació web) i de forma presencial des de la xarxa de "Punts d’acreditació" que es formarà a aquest efecte .
 
Per articular aquest projecte es conformarà la Xarxa d’organitzacions Reconeix, composta per totes aquelles organitzacions, que treballen en l’àmbit del lleure educatiu i que vulguin acreditar l’experiència dels seus voluntaris i voluntàries.
 
El projecte també preveu el desenvolupament d’una Campanya de sensibilització en el sector empresarial per tal de donar a conèixer als empresaris les competències i habilitats adquirides mitjançant l’acció voluntària.
 
Finalment i amb l’objecte d’iniciar el camí cap al reconeixement oficial de les competències professionals, es desenvoluparan diverses meses de diàleg amb l’administració i organitzacions juvenils per iniciar un procediment de reconeixement oficial de les competències professionals (PREAR). 

També et pot interessar …