26 mayo 2015


El 23 de maig, amb la participació de més de 250 mil fidels, el cardenal salesià Angelo Amato, Prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, va presidir a San Salvador la missa de beatificació de l’arquebisbe Óscar Arnulfo Romero, celebrada per cinc purpurats entre els quals el cardenal salesià Óscar Rodríguez Maradiaga, arquebisbe de Tegucigalpa, i 1.500 sacerdots.
Presents, autoritats civils, molts salesians i membres de la Família Salesiana.

El cardenal Angelo Amato, va llegir a la carta apostòlica del Papa Francisco: “Óscar Romero, arquebisbe, màrtir, qui, sostingut per Crist, pedra angular, va donar la vida per la construcció del Regne, a partir d’ara serà anomenat Beat”. Uns moments després, la tela blava va deixar al descobert el retrat del nou Beat entre els aplaudiments i l’entusiasme dels fidels.

L’arquebisbe de San Salvador, Romero, va ser assassinat el 24 de març de 1980 pels “esquadrons de la mort” de connivència amb el govern militar de l’època, comminat a callar per les seues contínues denúncies contra les violències del règim. Com va recordar el Papa Francisco, el 24 de maig, "assassinat in odium fidei (odi a la fe) mentre celebrava la santa Missa”. "Aquest Pastor ple de zel – ha remarcat el Pontífex -, seguint l’exemple de Jesús, va triar estar enmig del seu poble, especialment dels pobres i oprimits, encara a cost de la seua vida”.                

“És llum de les nacions i sal de la terra. Si els seus perseguidors han desaparegut sota l’ombra de l’oblit i de la mort, la memòria de Romero segueix estant ben viva i donant consol a tots els menyspreats i marginats de la terra”, va dir el Prefecte de la Congregació de les Causes dels Santos en la seua homilia, amb freqüència interrompuda pels crits d’alegria de la multitud, que es barrejaven amb cants espontanis trets de la missa popular salvadorenca. 

“Amb la missa d’avui – va dir Mons. Paglia, postulador de la causa de beatificació de Romero – es dóna compliment a aquella celebració interrompuda en sang” i a aquella altra dels funerals marcats per la massacre dels fidels, duta a terme per l’exèrcit.

El Cardenal Óscar Rodríguez Maradiaga, va declarar: “Amèrica Llatina està molt agraïda per la beatificació de l’Arquebisbe de San Salvador, Óscar Romero”, "és una llum en el firmament de l’Església que ens guia a prosseguir units i mantenir als pobres en el centre dels nostres cors”.
En la gran llotja muntada per a la cerimònia es va exposar, entre altres relíquies, al costat del palmell del martiri, la camisa celeste de Romero tacada de sang.

La festa de Romero se celebrarà el 24 de març, dia de la seua mort.

 

També et pot interessar …