6 mayo 2015

Morir abans que pecar.

Domènec Savio va néixer el 2 d’abril de 1842, a Sant Joan de Riva, prop de Chieri (Torí). Havent crescut en una família rica en valors, des de petit va impressionar moltíssim per la seva maduresa humana i cristiana. Esperava al sacerdot fora de l’església, fins i tot sota la neu, per ajudar en la santa missa. Estava sempre alegre. Hi havia pres amb serietat la vida, tant que – havent estat admès en la Primera Comunió, a l’edat de només set anys – va traçar en un quadernet el seu programa de vida: "Em confessaré amb freqüència i combregaré quantes vegades la meva confessor m’ho permeti. Vull santificar els diumenges i festes de guardar. Els meus amics seran Jesús i Maria. La mort abans que pecar ".

Amb Don Bosco a l’Oratori

Als 12 anys, es va trobar amb Don Bosco i li va demanar que l’admetés al seu Oratori de Torí perquè desitjava ardentment estudiar per arribar a ser sacerdot. Don Bosco, admirat li va dir: "Em sembla que hi ha bona tela". "Llavors jo seré la tela i vostè el sastre", havia respost Domènec.

Don Bosco el va acceptar a l’Oratori de Torí i Domènec li va demanar que l’ajudés a "fer-se sant". Afable, sempre serè i alegre, feia grans esforços per complir els seus deures d’estudiant i per ajudar els seus companys en totes les maneres possibles, ensenyant-los el Catecisme, atenent als malalts i apaivagant les baralles.

Als companys nous que arribaven a l’Oratori els deia: "Has de saber que aquí fem consistir la santedat en estar molt alegres. Només hem de tractar d’evitar el pecat, que és el gran enemic que ens roba la gràcia de Déu i la pau del cor, i tractem de complir exactament amb els nostres deures ".

La Companyia de la Immaculada

Era molt fidel al seu programa, sostingut per una intensa participació en la vida sacramental, per una devoció filial a Maria: joiós en el sacrifici, va ser omplert per Déu amb dons i carismes.

El 8 de desembre de 1854, quan Pius IX va proclamar el dogma de la Immaculada Concepció, Domènec es va consagrar a Maria i va començar a avançar ràpidament en la santedat. El 1856, va fundar amb alguns amics de l’Oratori, la "Companyia de la Immaculada" per a una acció apostòlica de grup.

Ningú supera Domènec Savio

Mamà Margarita, que havia anat a Torí per ajudar el seu fill sacerdot, li va dir a aquest un dia: "Tu tens molts joves bons, però cap supera el bon cor i la bellesa de l’ànima de Domènec Savio". I li va explicar: "El veig sempre resant, fins i tot quedant-se a l’Església després que surten els altres; tots els dies guarda una estona de l’esbarjo per visitar al Santíssim Sagrament … Està a l’Església, com un àngel al paradís ".

Va morir a Mondonio, el 9 de març de 1857. Don Bosco va escriure la seva biografia i plorava cada vegada que la llegia. Les seves restes estan a la Basílica de Maria Auxiliadora a Torí.

La seva festa se celebra el 6 de maig. El Papa Pius XI el va definir "Petit, o més aviat, gran gegant de l’esperit", És el patró dels nens cantors i de les mares que esperen tenir un nadó, i per la seva intercessió es realitzen cada any un nombre sorprenent de gràcies.

Beatificat a Roma el 5 de març de 1950 per Pius XII i canonitzat el 12 de juny de 1954 pel mateix Papa.

També et pot interessar …