2 abril 2015

Quan parlem de l’Alfred parlem d’un "gran", d’una persona entranyable i propera que mira als altres amb esperit d’humilitat i servei, sempre disposat a escoltar, acollir, ajudar, i que durant més de 25 anys ha predicat amb l’exemple l’Evangeli com a missioner a Etiòpia i Eritrea. Ara, des d’Adigrat, al nord del país, ens explica com viuen la Pasqua.

 
En quin any esteu en el calendari julià?
 
L’ 11 de setembre de 2014 del calendari gregorià va ser el primer dia de l’any 2007 del calendari julià.
 
En un país on conviuen l’Església Ortodoxa etíop i l’Islam, com es viu la Pasqua?
 
La convivència entre cristians catòlics, ortodoxos i l’Islam és bona. En el calendari de festes civils se celebren els principals esdeveniments cristians i musulmans per igual. Pasqua es viu com la gran festa dels cristians, amb gran colorit, cants i llums, centrada en la Vetlla Pasqual i precedida de quaranta dies de rigorosa abstinència de carns i derivats.
 
Quines són les principals diferències de la Pasqua ortodoxa i la catòlica?
 
El ritu propi d’Etiòpia és el mateix per als Ortodoxos i els Catòlics, amb les mateixes anàfores per a la celebració de la missa i les mateixes cerimònies. A causa de l’extensió del catolicisme al sud per mitjà dels missioners, allà els catòlics celebren tot l’any la litúrgia en el ritu llatí.
 
Les celebracions de la Pasqua catòlica en el ritu etiòpic comencen amb el Diumenge de Rams amb processó inclosa, comprèn la celebració presidida pel Bisbe de la missa crismal el Dijous Sant. A la tarda el lavatori dels peus. El Divendres Sant des de ben d’hora al matí fins les tres de la tarda hi ha una celebració de la paraula, lectures alternades amb salms i invocacions, esquitxada amb abundants prosternacions rítmiques repetint moltes vegades la invocació Kyrie eleison. A la nit de dissabte la Vetlla Pasqual. La celebració continua a la família amb una taula ben nodrida.
 
Com ho viviu la comunitat salesiana?
 
Nosaltres participem en tot amb la parròquia i la catedral. Només celebrem en comunitat el Sopar del Senyor la tarda de dijous, la institució de l’eucaristia que en el ritu etiòpic comprèn només el lavatori dels peus. És una celebració íntima que serveix per reunir la comunitat com a tal almenys una vegada durant la Setmana Santa.
 
Quan un esmenta el teu nom la gent sempre es desfà en elogis cap a la teva persona. Quin és el secret de la teva bondat i de ser tan estimat?
 
Crec que exageres una mica. I probablement és gent que fa temps que no em tracten i -ja se sap- les distàncies idealitzen … Des del punt genètic alguna cosa he atribuir al meu pare que sempre es va fer estimar per tot el món. Des del punt de vista salesià serà la meva preferència pels aspectes del Sistema Preventiu que m’ha tocat explicar i viure molts anys en cases de formació i com a superior provincial.
 
Però ja saps, amb els anys el caràcter es "s’avinagra" i les virtuts perden força. Espero no defraudar-te quan em vegis aquest estiu
 
Entrevista a missioners.cat
Missioners.cat ens ofereix aquest avanç de l’entrevista completa al missioner, que es publicarà pròximament. L’hem subtitulat també al castellà.
 

També et pot interessar …