22 enero 2015

 Sovint les edificacions estan construïdes de formigó, de maó o de pedres… aquest no és el cas dels nous locals de la Plataforma d’Educació Social Salesiana de Sant Boi, almenys no principalment… La seva essència és la d’un edifici fet a base d’esforç, il·lusió i compromís. I és que ja en els inicis, els locals es van anar guanyant, sí, sí… guanyant… en funció de les necessitats i amb l’objectiu de donar-hi respostes, i aquestes sempre han estat més que les possibilitats de l’espai, i encara avui continua de la mateixa forma.

I és que en el seu origen aquest centre, en aquell moment la proposta d’una ludoteca pels infants i joves del barri, agafa uns locals en terra de ningú de l’espai de l’Obra Salesiana. Quatre mobles arreplegats i molta dosi d’imaginació. Posteriorment i en compartir espai amb l’Esplai Arrels, es fa camí en caminar, directament s’enderroquen les parets, amb la força dels propis voluntaris, per fer una sala una mica més amplia i comença a respirar aquell ambient de “tot és possible” i del si “vull puc” o millor dit “si volem/necessitem ho buscarem i ho aconseguirem” ni que sigui al cap d’uns quants anys. Sempre amb el suport de tots el àmbits que formem part dels Salesians de Sant Boi, Escola, Parròquia, i Esplai, tots ells amb les seves respectives branques.

Posteriorment i davant de l’oficialització del Centre Obert com a tal, la necessitat d’adequar les instal·lacions a la nova normativa es dissenya la primera part de la construcció del nou edifici, i ja d’entrada es valora insuficient per a totes les necessitats i projectes als que es vol donar cobertura i impuls. La lluita pel segon pis del local, comença el mateix dia de la inauguració de la primera planta, i és que els projectes que formen el Centre Obert, el Projecte Atles, l’Aula d’Estudi i les diferents iniciatives sorgides en el dia a dia precisen d’espais que els propis infants i joves es sentin seus i siguin suficients.
 
Així que el treball i esforç per aconseguir uns espais dignes i adequats és compartit entre molta gent. En primer lloc pels propis destinataris. La raó de ser de les instal·lacions és poder donar un lloc que se’l sentin com a propi, en tant que espai de referència i estimació i que estigui al servei de les necessitats d’aquells que tenen menys oportunitats. Per una altra banda, d’un equip educatiu implicat amb el seu entorn, atent a la innovació i a la nova proposta i reivindicatiu d’aquesta. Per últim, i no menys important, a la Institució dels Salesians que creu en un projecte que manté viu l’Esperit del seu Fundador, Don Bosco, dedicat als joves i en especial, aquells més vulnerables.
 
Els salesians som fills i filles d’un somiador, i aquests nous espais són un somni de molta gent implicada en aquesta aventura de donar possibilitats al nostre barri de Sant Boi als més joves i a les seves famílies, i creure que l’educació i la convivència són els veritables “maons” d’aquest canvi.
Fotos: ©Francisco Urrutia

També et pot interessar …