13 noviembre 2014

El dimarts 11 de novembre, va morir el P. Pietro Braido, SDB, estudiós i mestre de pedagogia salesiana. Don Braido, 95 anys, 78 de professió salesiana i 67 de sacerdoci, va néixer a Conegliano Veneto, el1919.
 
El Rector Major dels Salesians, Ángel Fernández Artime, al necrològic de Don Braido diu que "serà recordat amb afecte i respecte com a salesià admirador i estudiós de Don Bosco i del seu Sistema Preventiu, distingit professor de pedagogia i història de la catequesi, Degà de la Facultat de Ciències de l’Educació, rector de la Universitat Pontifícia Salesiana i després director de l’Institut Històric Salesià de la Congregació.
 
Dedicat al servei de la cultura i, a la vegada, guia espiritual per a molts joves, estudiants, docents i famílies, va posar la seva vida totalment al servei dels joves, de l’Església i de la Família Salesiana ".
El Rector Major i el Consell General de la Casa Generalícia de la Congregació Salesiana han manifestat "compartir el dolor de la Visitaduria i Universitat Pontifícia Salesiana i de la Família Salesiana a tot el món per la mort de l’estimat germà". El funeral se celebrarà avui, dijous 13 de novembre, a les 11:30, a la Universitat Pontifícia Salesiana.
 
Una vida fructuosa
 
Don Braido va fer la seva primera professió religiosa a Este el 22 d’agost de 1936. El 16 d’agost de 1942 es va unir per sempre a la Congregació Salesiana amb la professió perpètua a Villa Moglia (Torí). Va ser ordenat sacerdot a Torí el 6 juliol 1947.
 
El seu nom està estretament lligat a Don Bosco, sobretot amb l’accepció d’educador. Són moltes les "obres mestres" realitzades per la fèrtil intel·ligència del P. Braido, dedicades especialment a l’aprofundiment de la pedagogia de Don Bosco, així com de la seva espiritualitat.
 
El nom del P. Braido també està estretament relacionat amb la Universitat Pontifícia Salesiana. Va ser un dels pioners, juntament amb el P. Carlos Leôncio da Silva, de l’Institut de Pedagogia creat el 1940 dins de la Facultat de Filosofia de Torí-Rebaudengo: des d’inicis dels anys 50, l’Institut va créixer en qualitat i extensió, gràcies al P . Braido que va coordinar un grup de joves salesians professors com el P. Luigi Calonghi, P. Vincenzo Sinistrero, P. Gino Corallo, P Pietro Gianola, P. Pier Giorgio Grasso i altres professors i col·laboradors que van continuar el treball fins convertir-la en "Facultat de Ciències de l’Educació "en què s’han format tants Salesians i Filles de Maria Auxiliadora de tot el món.
 
El P. Braido està també a l’origen de la revista "Orientacions Pedagògiques", que a l’octubre va celebrar el seu 60 aniversari de publicació amb un Congrés titulat "Educar i Orientar", inspirat en el primer editorial publicat a la revista, escrit pel P. Braido.
 
El trasllat el 1965 a la nova i actual seu de la UPS a Roma va veure encara al P. Braido brillar: amb un treball d’investigació seriós i fructífer, reconegut dins i fora de la Congregació i del món acadèmic nacional i internacional.
 
El seu servei acadèmic es va concretar amb la responsabilitat de Rector Magnífic de la UPS, de 1974 a 1977, i amb la presidència de la Facultat de Ciències de l’Educació (quatre vegades Degà, com cap altre); i de director de l’Institut Històric Salesià, de 1981 a 1992. També va ser director de la comunitat de "Sant Francesc de Sales," 1992-1995.
 
Entre les seves publicacions es troben:
 
VOLUMS D’HISTÒRIA DE L’EDUCACIÓ
  • Educare. Sommario di scienze pedagogiche (a cura di). 3 voll. “Enciclopedia delle scienze dell’educazione” Zürich PAS-Verlag 1964, 3a ed.
  • La teoria dell’educazione e i suoi problemi. Zürich, PAS-Verlag  1968.
  • Paideia aristotelica. Zürich, PAS-Verlag 1969.
  • Filosofia dell’educazione. Zürich, PAS- Verlag 1972.
  • Makarenko. Brescia, La Scuola 1971, 2a  ed.
  • Esperienze di pedagogia cristiana nella storia. II vol. Roma, Las 1981
EDUCACIÓ HISTÒRIA SALESIANA

 

  • Il sistema preventivo di don Bosco.  Zürich, PAS-Verlag 1964, 2a ed.
  • Scritti sul Sistema preventivo nell’educazione della gioventù (a cura di)  Brescia, La Scuola 1965
  • Prevenire non reprimere. Il sistema educativo di don Bosco. Roma, LAS 1999.
  • Don Bosco prete dei giovani nel secolo delle libertà. 2 voll.  Roma, LAS 2003. 3a ed.
  • Don Bosco nella Chiesa a servizio dell’umanità. Studi e testimonianze (a cura di).  Roma, LAS 1987.
  • Don Bosco educatore. Scritti e testimonianze (a cura di) 2a  ed.  Roma, LAS 1996.

 

També et pot interessar …