11 octubre 2014

El primer cap de setmana d’octubre va tenir lloc al centre Cosmocaixa de Barcelona la 16ª final del concurs “Ciència en Acció”. El Col·legi Salesià Santo Domingo Savio, d’Úbeda va aconseguir reconeixements per als tres projectes que va presentar al certamen. Aquesta és una iniciativa promoguda per importants societats científiques que pretén aproximar la ciència i la tecnologia al gran públic d’una manera dinàmica, fàcil i amena.

En la categoria de Ciència i Tecnologia, el jurat va atorgar el Primer Premi al treball “Podem comprendre els successos del LHC en els instituts d’Educació Secundària?”, per l’aspecte didàctic del projecte presentat i pel seu caràcter multidisciplinari. El treball consisteix en la fabricació d’un detector de feixos de llum i la reproducció virtual dels mateixos en tres dimensions; amb ell que es pot explicar, d’una forma relativament senzilla, els successos que ocorren dins dels grans acceleradors de partícules com ara el LHC de Ginebra (Suïssa).

Un altre treball presentat dins de la mateixa categoria: “Com es construeix un edifici renaixentista? Estudi de construcció real de la Sacra Capella del Salvador d’Úbeda” va obtenir Esment d’Honor per l’anàlisi exhaustiva i el nivell de compressió de la tecnologia de construcció arquitectònica, així com per la cohesió de l’equip del treball. El projecte consisteix en la realització d’una maqueta en escaiola d’algunes parts de la Capella del Salvador, en l’aplicació de la física i les matemàtiques en la seua arquitectura i en la recerca i desenvolupament de la tecnologia necessària per a dur a terme la seua construcció.

Finalment, el treball “Estudi de divuit eclipses totals de lluna: Aristarc en els nostres dies” va obtenir Esment d’Honor en la categoria “Investiga en Astronomia” dins de “Adopta un estel”. En el mateix s’exposa el mètode utilitzat per Aristarc per a mesurar dimensions en el sistema solar (distàncies entre la Lluna, la Terra i el Sol) utilitzant matemàtiques comprensibles per a alumnes de quart d’ESO i Batxillerat.

Els tres treballs han estat coordinats pels professors José María Díaz i Francisco Trillo Poveda i han estat desenvolupats per alumnes de quart d’ESO del col.legi salesià. Tots dos professors van anar a Barcelona acompanyats per vuit alumnes en representació de tots i hi van exposar, de forma excel.lent, els treballs realitzats durant l’anterior curs escolar.


També et pot interessar …