16 septiembre 2014

La Inspectoria Salesiana de l’Àfrica Occidental Anglòfona ha publicat recentment una declaració en la que evidencia dades i informacions difoses sobre la propagació de l’Ébola en els països de l’Àfrica Occidental i el compromís dels Salesians per aturar el contagi i ajudar els malalts.
 
Al mes de setembre van ser reportats pels governs de Guinea, Sierra Leone i Libèria, un total de 4.269 casos entre sospitosos i confirmats, amb 2.288 morts. Libèria segueix sent el país més afectat, amb 2.192 casos clínics reportats i 1.223 morts. Metges Sense Fronteres creuen que el nombre de persones infectades i de morts podria ser 2-4 vegades major que la reportada.
 
Les escoles estan tancades i els estudiants es queden a casa i sense activitat; les botigues i els negocis segueixen patint i fins i tot la cohesió cultural i la solidaritat estan en declivi, ja que la gent té molta por del contagi. L’esforç de reconstrucció després d’anys de devastadora guerra civil està ara en perill a causa de la inestabilitat política provocada per la pandèmia. Una de les principals preocupacions dels salesians recau precisament en les futures conseqüències de l’epidèmia.
 
Els salesians a Liberia han estat convidats a ser part de la Task Force nacional catòlica. Cinquanta animadors del Centre Juvenil Sean Deveraux, a Matadi, ja han organitzat activitats de prevenció i divulgació, parlant a les places, realitzant espectacles informatius, repartint volants i ajudant a les famílies pobres amb aliments i subministraments mèdics.
La seu local de l’ONGDon Bosco Youth Network, amb seu a Ghana, està obrint una sucursal a Monròvia, on planificar, juntament amb els Salesians de Libèria, una estratègia d’intervenció d’emergència.
 
Els salesians a Sierra Leone gairebé han acabat de crear un centre d’acollida temporal per a 60 nens que s’han quedat orfes a causa de l’epidèmia de l’Ébola. La inscripció dels nens es duu a terme a través de la "Don Bosco Fambul – Línia Infantil" en coordinació amb el Ministeri de Benestar Social. El centre el gestionaran un grup de salesians i sacerdots, amb l’ajuda dels Salesians Cooperadors, infermeres, treballadors socials, mestres i joves.
 
Els Salesians també estan pensant en com arribar a més de 8.000 estudiants que assisteixen a les 9 escoles primàries i les escoles mitjanes i secundàries presents a Libèria i Sierra Leona. Algunes idees interessants ja han sorgit, com ara iniciar una ràdio comunitària i distribuir ràdios solars als estudiants perquè puguin seguir les classes. Per als estudiants de les classes superiors que posseeixen un telèfon mòbil, l’ús de WhatsApp i Facebook podria ser un altre mètode interessant i innovador per a l’aprenentatge a distància, necessari per l’epidèmia de Ébola.

 

Gràcies a Déu Ghana encara no ha registrat cap cas d’Ébola. Els salesians segueixen informant al Ministeri de Salut la seva disposició a col · laborar en la campanya nacional de sensibilització per a la prevenció de l’Ébola a través de l’oficina local de l’DBYN.

 

També et pot interessar …