3 septiembre 2014

El salesià Jorge Crisafuli inspector la regió Àfrica Occidental ha enviat recentment un informe detallat de la situació en els països africans on l’ébola està causant estralls i de la labor que els salesians estan realitzant.

“Les estadístiques demostren que la situació s’està deteriorant ràpidament a Libèria (dels 1.386 casos que s’han registrat ja han mort 754 persones) i a Sierra Leona (dels 1050 casos ja han hagut 392 morts). A Nigèria el brot sembla estar baix control (dels 16 casos, només 12 han sigut confirmats i hi ha hagut 5 defuncions). Ghana és l’únic país de la nostra província, que ha sigut declarat de moment "lliure d’Ébola". L’Organització Mundial de la Salut ha informat que actualment hi ha al voltant de 20.000 persones afectades pel virus. Un situació preocupant és que 240 treballadors de la salut que lluiten contra el brot han contret la malaltia i més de 120 d’ells ja han mort. Creiem que els nombres estan subestimats i no són realistes: el nombre d’infeccions i morts és segurament major. Moltes persones no denuncien els casos pel que no s’està donant sepultura als cossos de la manera adequada, la qual cosa és extremadament perillós.

El brot d’Ébola no solament és un desafiament sanitari; està provocant profundes i molt greus conseqüències socials, econòmiques i polítiques. Diversos hospitals i clíniques estan tancades. Els metges i infermeres són poc inclinats a presentar-se a treballar per por del contagi. Les famílies no reporten nous casos per por de l’estigma associat al virus. Molts moren en el país per falta de tractament, amb freqüència a causa d’altres malalties no relacionades amb l’Ébola. Molts mercats i tendes han tancat. Tots els preus s’han incrementat, sobretot els que corresponen a aliments bàsics i desinfectants. La sensació d’aïllament és cada vegada major. Les fronteres estan tancades i les companyies aèries han deixat de volar cap a i des dels països afectats. Les grans empreses han tancat les seues operacions i retiren al seu personal per seguretat.

El crim i la delinqüència van en augment i els tocs de queda han sigut imposats per a mantenir l’ordre i la seguretat.

Malgrat aquestes circumstàncies, els salesians no han deixat les obres, i romanen prop de la seua gent. S’ha coordinar el treball a través de grups que a nivell provincial i nacional conjuminen els esforços d’ajuda. Les intervencions estan principalment centrades en les àrees d’educació, prevenció i les accions concretes organitzades de la següent manera:

• A Ghana l’atenció se centra en la prevenció. En diàleg amb el Ministeri de Salut, l’ONG Don Bosco Xarxes Juvenils està organitzant una campanya de prevenció a nivell nacional per a educar a la gent per vídeo, àudio, adhesius, cartelleres, missatges de text, etc

• A Nigèria els salesians estan centrats en la promoció i sensibilització de les persones en la regió per a evitar la propagació de la malaltia.

• A Libèria la situació és cada vegada més greu ja que les restriccions de les reunions i el moviment de persones estan obstaculitzant els esforços d’ajuda. No obstant açò, la gent té molta necessitat d’aliments i material sanitari. Els salesians estan organitzant un programa per a alimentar a més de 500 famílies, proporcionar material sanitari necessari (clor, desinfectants, equips de protecció, etc).

• A Sierra Leone la situació també està empitjorant. El Govern ha demanat als salesians fer-se càrrec d’un nombre creixent d’orfes. Els preparatius estan avançats per a implementar un Centre d’Atenció per a rebre a 120 xiquets que han sigut afectats per l’epidèmia d’Ébola. Els salesians seran els responsables de dur a terme un registre de consulta en col•laboració amb UNICEF i el Ministeri de Salut”.

L’inspector conclou recalcant: “Estem molt agraïts a tots els que han mostrat la seua preocupació per nosaltres i el nostre poble en aquests moments difícils, especialment nostres Procures missioneres, algunes inspectories, els salesians, amics i benefactors individuals que ens han oferit el seu suport i ajuda concreta”.
 

També et pot interessar …