26 agosto 2014

Els missioners salesians a Sierra Leona, Libèria, Nigèria i Guinea Conakry estan bolcats en la lluita contra l’ébola. La situació d’emergència va a més cada dia en aquests països amb el tancament de col·legis, hospitals i aeroports i la prevenció continua sent la manera més eficaç de lluitar contra l’epidèmia i evitar els contagis. Els Salesians no solament treballen en la sensibilització, sinó que també es fan càrrec dels orfes que està deixant la malaltia en aquests països.

El brot d’ébola que estan patint a Àfrica Occidental és ja el més greu de la història. “Els treballadors estrangers han eixit dels països, s’han tancat fronteres i els aeroports internacionals de Freetown (Sierra Leona) i Monròvia (Libèria), també ministeris i les escoles estan sense activitat…”, explica el pare Jorge Crisafulli, inspector dels països de parla anglesa de l’Àfrica Occidental.

Avui, les notícies més greus arriben des de Libèria, on el virus està descontrolat. “La situació és molt crítica. Els ciutadans es van prendre a la lleugera els consells de prevenció llançats pel govern. A més, com els hospitals han sigut un dels principals focus, la gent tenia pànic a anar al metge”, explica el salesià Nicola Clarapica. “El govern ha tancat els ministeris i les escoles, també els nostres centres juvenils i les colònies d’estiu, els voluntaris en les nostres missions van ser enviats de tornada als seus països…”, afig Clarapica. “Avui és difícil trobar a un metge en el seu lloc de treball i la població està molt espantada”, continua el missioner.

Una vegada més, són els xiquets, xiquetes i joves els que s’estan veient més afectats. “Molts han perdut als seus pares i han quedat orfes i ningú vol fer-se càrrec d’ells. Les famílies els rebutgen perquè temen que puguen estar infectats. La seua destinació és el carrer, però nosaltres no podem permetre-ho”, explica el salesià Lothar Wagner des de Sierra Leone.

El Govern de Sierra Leone ha demanat als Salesians que s’ocupen dels xiquets i joves que han quedat orfes per l’epidèmia.

Els missioners s’han posat a la feina i ja estan treballant per a condicionar una de les seues escoles en Lungui perquè puga acollir als xiquets i xiquetes orfes. “Ja tenim a 70 menors, però la xifra a la fi d’any superarà els 200”, afig el pare Crisafulli.

Guinea Conakry va ser el primer país afectat. Ací, els missioners salesians “treballem sense por, però amb molta prudència i seguint totes les mesures de prevenció: llavat de mans amb clor abans i després de les activitats. A més, tractem de no fer desplaçaments i ajudem en les accions de sensibilització de la població perquè conega com es contagia la malaltia, els seus efectes i com prevenir-la”, explica Emiliano Martínez, missioner salesià.

També et pot interessar …