16 julio 2014

Beatriz Almonacid
 
Edat: 24 anys
Professió: Oceanògrafa (encara que de moment no estic exercint). 
Vinculació amb salesians: Vaig estudiar a Salesians San Antonio Abad (València) des dels 3 als 18 anys. He estat vinculada com a destinatària i posteriorment animadora del Centre Juvenil Amics i en grups de confirmació i grups de fe amb la parròquia.

On vas a estar aquest estiu?
I fins quan. Vaig a San José de Río Manso, Oaxaca (Mèxic). Per un any inicialment.
 
En què consisteix el projecte, qui el gestiona?
És un projecte que porten els salesians de la Inspectoria del Sud de Mèxic en treball conjunt amb les salesianes. El projecte, anomenat Centre Don Bosco CECACHI (Centre Educatiu Cultural i Agropecuari chinanteco), té com a objectiu l’educació de pre-secundària i secundària per a adolescents amb baixos recursos de les comunitats indígenes de la zona.

Per què ho has triat?
És un projecte en què puc rebre l’acompanyament dels salesians i / o salesianes, a més d’haver de desprendre de moltes coses que no necessite i només així poder viure més a prop de Déu, intentant descobrir cada dia a la natura, en els xics i xiques, en les seues famílies … el sentit de la meua vida.
 
En què consistirà la teua tasca?
De moment no vaig amb una tasca concreta, més que estar atenta als xics i xiques que viuen internats al CECACHI, però disposada a ajudar i recolzar en tot el que necessiten.
 
Quins són les teues motivacions per realitzar aquest tipus de treball?
Una experiència de Déu molt forta que em porta a entendre la meua vida com un regal que ha de ser dedicat en benefici dels que més ho necessiten.
 
Et prepares d’alguna manera per involucrar-te en cada projecte?
Sí. Jo crec que és molt important poder parlar amb altres persones que hagen visitat el projecte o poder estar informada del tipus de projecte al que et dirigeixes i com funcionen un poc les coses (horaris, període lectiu, activitats diàries, etc.) 

Què t’aporta aquest tipus de voluntariat?
Per a mi és un estil de vida, en el que m’han educat des dels mateixos salesians i el que dóna veritable sentit a la meua vida.
 
Has realitzat un altre tipus de voluntariat (dins o fora de Salesians)?
Sí, he estat vinculada a diferents organitzacions i congregacions realitzant diferents activitats de voluntariat per alguns anys, però mai m’he desvinculat dels salesians ja que sent que són les meues arrels i als quals dec en gran part la persona que sóc.
 
On i en què consistia?
Els meus voluntariats han sigut molt diversos, crec que des de joveneta sentia una necessitat de involucrar-me en projectes que ajudaren als més desfavorits. Per exemple, des dels 15 participava juntament amb alguna companya de classe visitant al Cottolengo, Santa Mònica … D’aquí he col · laborat a Càritas parroquial i el centre de dia, reforç escolar amb les salesianes, animadora del Centre Juvenil Amics, voluntariat internacional amb la Universitat Catòlica … l’últim en el que estic molt involucrada és col · laborant amb la Comunitat de Villa Teresita, tant al centre social com en la casa d’acollida, un altre lloc on també em sent com a casa.
 
Consideres que d’alguna manera l’educació o la vivència "salesiana" t’ha motivat a involucrar en aquestos projectes?
Per descomptat, com he dit abans els salesians són part de la meua família i crec que l’educació que m’han donat ha sigut molt important per convertir-me en la persona que hui dia sóc.
 
 

També et pot interessar …