ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE B – XXVIII DIUMENGE DE DURANT L’ANY

4 octubre 2021

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XXVIII DIUMENGE DE DURANT L’ANY Cicle B (Mc 10, 17-30)

 

 

PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem.

 

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Mc 10, 17-30)

Un dia que Jesús sortia de camí un home corregué, s’agenollà als seus peus i li preguntava: «Bon mestre, què haig de fer per posseir la vida eterna?» Jesús li digué: Per què em tractes de bo? De bo només ho és Déu. Ja saps què diuen els manaments: «No matis, no cometis adulteri, no robis, no declaris en fals contra un altre, no facis cap frau, honra el pare i la mare.» Ell li respongué: «Mestre, tot això ja ho he complert des de jove.» Jesús se’l mirà amb afecte i li digué: «Encara et falta una cosa: vés a vendre tot el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor guardat en el cel. Després torna i vine amb mi.» Aquesta resposta de Jesús el contrarià i se n’anà tot trist, perquè era molt ric. Llavors Jesús mirà al seu voltant i digué als deixebles: «Per als qui són rics, que n’és, de difícil, d’entrar al regne de Déu!» Els deixebles, en sentir aquestes paraules, quedaren sorpresos. Però Jesús els tornà a dir: «Fills meus, què n’és de difícil, d’entrar al regne de Déu! És més fàcil que un camell passi pel forat d’una agulla que no pas que un ric entri al regne de Déu.» Ells quedaren encara més sorpresos i deien entre ells: «I qui es podrà salvar?» Jesús se’ls mirà i els digué: «Als homes els és impossible, però a Déu no, perquè Déu ho pot tot.» [Llavors Pere es posà a dir-li: «Mireu, nosaltres ho hem deixat tot per venir amb vós.» Jesús respongué: «Us ho dic amb tota veritat: Ningú dels qui per mi i per anunciar l’evangeli han deixat la casa, germans i germanes, pare, mare, fills o camps, no deixarà de rebre, ja en el temps present, el cent per u de cases, germans i germanes, mare, fills i camps, i també persecucions, i, en el món futur, tindrà la vida eterna.»]

Comentaris:

La trobada amb un home piadós i de bona voluntat, però en l’interior de la qual les riqueses havien sufocat ja l’actitud humil i receptiva del nen, serveix a Jesús per a concloure la seva extensa catequesi després del seu segon anunci de la passió. En ella reitera l’ensenyament precedent i adverteix del perill de les riqueses, assenyalant alhora la recompensa del despreniment. A la pregunta del jove ric, disposat sempre a acumular, fins i tot tractant-se de mèrits i pràctiques religioses, Jesús li fa veure que la vida eterna no s’assegura afegint, sinó més aviat restant, venent, donant, fins a quedar totalment despullat, alleugerit i lliure per al seguiment.

Sent això així, ningú trobarà tantes dificultats com els rics per a entrar en el regne de Déu, perquè ningú sentirà tan fortament com ells la temptació d’apegar-se a les riqueses. La imatge hiperbòlica a la que recorre Jesús, no susceptible d’interpretacions edulcorades, subratlla perfectament aquesta dificultat que els rics trobaran. Però, en realitat, per a ningú serà fàcil l’entrada. Més encara. Ningú podrà aconseguir-la per si mateix, perquè la salvació no és una conquesta humana, sinó un miracle de la gràcia divina. L’home no se salva. L’home és salvat. La seva salvació serà el do que, anticipat ja d’alguna manera en aquest món, atorgarà Déu en el futur -com recompensa gratuïta- a aquells que decideixin desprendre’s de tot per respondre a la crida de Jesús. Això és el que accentua el final del relat. Després d’un moment d’angoixa trobem, doncs, unes paraules encoratjadores, però no tranquil·litzadores. L’al·lusió realista a les persecucions impedeix veure la recompensa com alguna cosa que garanteixi aquí al deixeble una vida assossegada i lliure de preocupacions. El temps present, encara que marcat ja amb el segell de la plenitud futura, és encara el temps de la prova. L’evangelista recull i transmet aquestes paraules per a estimular i animar a qualsevol comunitat que viva enmig de tribulacions i perills a causa de la seva fe.

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“Jesús ens crida i ens convida a una vocació de llibertat, d’alliberament de tota possessió…, alleugerir el pes…”

“Jesús ens respon amb un projecte de vida: «no sumis, resta»”

  • “Senyor, tu ets la vida”
  • “La teva Paraula em dona vida”
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,

dóna’m llum i força per escoltar i acollir la teva resposta.

Senyor, il·lumina les meves vanes pretensions d’acompanyar-te

sense desprendre’m del meu equipatge…

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament? 

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,

ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

 

Fuente Oración: Evangelio al dia 2021 Ed. CCS