12 octubre 2015

“La vida missionera és molt bella. És el desafiament de viure la vocació com la volia Don Bosco, mostrant una santedat alegre. Com a missioner he crescut molt en la meva vocació”. Qui parla és el P. George Chalissery, des dels 25 anys missioner a Àfrica, actualment Superior de la Visitaduria de Zàmbia, Malawi, Zimbabwe i Namíbia.
Don Chalissery no és simplement un missioner salesià. Originari de la Inspectoria de Bangalore, en l’Índia, al començament dels anys ‘90 arribava a l’Est d’Àfrica per treballar a Kenya i a Tanzània; més tard va ser inspector d’Àfrica Equatorial abans d’assumir el lideratge de la Visitaduria de Zàmbia.


Entre els trets més significatius del seu govern a Kenya està l’enviament de la presència missionera salesiana al camp de refugiats de Kakuma. Recorda: “el Capítol Inspectorial del 1998 va decidir l’inici del treball amb els refugiats que s’escapaven del Sudan del Sud per fugir de la guerra i de l’allistament forçat. Així, en 1999 comencem la nostra presència a l’interior del camp… Ha estat sense pensar-ho una obra especial, perquè teníem tres escoles professionals i la parròquia dins del camp, mentre que les altres agències humanitàries normalment marxaven al final del dia”.


Ell va ser qui va fer renéixer la presència salesiana en el Sudan del Sud, que ja havia tingut activitat des de 1982 al 1986, però que es va interrompre amb el rapte del P. James Pulickal per part de l’Exèrcit d’alliberament del Poble Sudanès. “Creien que obtindrien el seu rescat –explica el P. George- i ho van tenir amb ells durant 18 mesos. El van portar fins al límit amb Etiòpia, a gairebé 1.500 quilòmetres. Ni tan sols sabíem si estava viu. Finalment va ser alliberat gràcies a la intervenció del Nunci Apostòlic a Etiòpia, Índia i Sudan. Curiosament ha estat ell qui va tornar a obrir les obres salesianes en el Sudan del Sud, gairebé 10 anys després d’aquells esdeveniments".


Avui, en la Visitaduria de Zàmbia, el P. Chalissery s’ocupa d’acompanyar la florida del carisma salesià. L’espiritualitat de Don Bosco s’estén sobretot a través de les nombroses parròquies i centres juvenils, també en dues escoles professionals i tres escoles de Secundària. Així és com floreixen moltes vocacions, consagrades o no: són gairebé 60 els salesians actualment en formació; i pel Bicentenari del naixement de Don Bosco han emès la seva promesa 93 Salesians Cooperadors, que al llarg de no molts anys han passat de 4 a 8 centres locals.


“Tot i amb això, no ens hi falten desafiaments, -afegeix el P. Chalissery- els majors problemes són la desocupació dels joves, els estils de vida superficial, l’escassa autoestima de molts joves i de vegades la seva escapada al món virtual… i també s’aprecien moltes necessitats, amb tantes famílies desestructurades".


Per això, als salesians de la seva Visitaduria, el P. Chalissery els demana que siguin testimoniatges creïbles per als seus joves, i exigeix atenció sobre alguns punts subratllats pel Capítol General 27: “reforçar la vida comunitària, curar la transparència econòmica i estar plens de zel per Déu i pels joves”.

 

També et pot interessar …