ESP CAT/VAL
dimecres, 11 de desembre de 2019
L'ambient salesià més genuí
L'ambient salesià més genuí
- Per: Francisco Cánovas
16/05/2019 - 152 Visites


És de tots sabut que les nostres cases salesianes ofereixen una proposta educativa i evangelitzadora integral. El noi i la noia que entra a una casa salesiana ho pot fer per les diverses portes que pot trobar: l'escola, la parròquia, la plataforma social, les estructures universitàries o el centre juvenil.

El centre juvenil no és únicament aquest lloc físic o espai on es concentren els joves, és sobretot un ambient salesià d'educació i evangelització. És l´ambient més genuí de la intervenció de Don Bosco amb els joves de Torí.
 
Don Bosco assumeix com a pròpia l'experiència de la institució dels oratoris de la seva època; i vessa en ella tota la seva experiència personal i espiritual, viscuda des de la infància a I Becchi fins a ser jove sacerdot pels carrers de Torí.
 
El seu segell personal es concretarà en una sèrie de canvis que faran del seu Oratori l'instrument fonamental de la seva obra educativa on hi fonamentarà el seu Sistema Preventiu.Don Bosco va prendre doncs una institució ja existent i la va remodelar segons la seva genialitat i estil propi per atendre les necessitats dels joves del moment.
 
Darrere dels nostres centres juvenils hi ha elaborada tota una proposta educativa que converteix aquest ambient en un lloc privilegiat on els educadors intervenim d'una manera conscient, sistemàtica, progressiva i programada. No és estrany descobrir-hi que, entre les noves contractacions d'educadors per a les escoles, plataformes socials i d´altres serveis inspectorials ens trobem amb joves que han descobert i assumit el carisma salesià i l'estil educatiu de Don Bosco en l'àmbit del temps lliure, del lleure: grups de fe i centres juvenils.
 
Aquestes qüestions ens fan caure en el compte de la importància de la formació dels educadors i de la presència activa entre els nens, nenes, adolescents i joves en els oratoris i els centres juvenils.
El número 143 del document final del Sínode dels Joves assenyala literalment: "Els espais específics de la comunitat cristiana dedicats als joves, com els oratoris, els centres juvenils i altres estructures similars, manifesten la passió educativa de l'Església. Assumeixen moltes formes diferents, però segueixen sent els àmbits privilegiats en què l'Església es converteix en una llar acollidora per a adolescents i joves, on hi poden descobrir els seus propis talents i posar-los a disposició mitjançant el servei.
 
Transmeten un patrimoni educatiu molt ric, per a compartir a gran escala, com a sosteniment de les famílies i de la societat civil ".
 
Més endavant, al número 218 de la mateixa Exhortació Apostòlica Christus Vivit, tot fent-hi referència als oratoris i centres juvenils, es diu d'ells que "són l'ambient d'amistats i de festeig, de retrobaments, on poden compartir la música, l´esbarjo , l'esport i també la reflexió i la pregària amb petits subsidis i diverses propostes. D'aquesta manera s'obre pas aquest anunci indispensable de  persona a persona que no pot ser reemplaçat per cap recurs ni cap estratègia pastoral ".
 
Els centres juvenils generen l'opció del voluntariat en aquells joves que se senten cridats a educar i evangelitzar altres joves; i ofereix als destinataris una opció educativa a la realitat antropològica tan valorada com és el temps lliure.
 
En la nostra cultura, el temps lliure està associat al benestar social; afavoreix les relacions interpersonals; és temps de creativitat; valora preferentment el desenvolupament i l´expressió de la llibertat personal i col·lectiva ... Amb tot i això, lamentem que el dret al gaudi del temps lliure no és pas exercit en igualtat d'oportunitats per tots els joves, ja que hi ha grans limitacions per als sectors socials que no arriben a unes cotes mínimes de benestar. Estem parlant de les classes més populars, les preferides per Don Bosco.
 
¿Reconeixem que a les nostres cases salesianes tenim una eina tan poderosa per a l'educació i evangelització dels nens, nenes, adolescents, joves i les seves famílies?
 
Hom diria que patim de perspicàcia pastoral si reduïm el centre juvenil com la sala on es porta als joves als jocs, l'equip de música, el futbolí i el ping-pong. Cada Comunitat Educativa Pastoral hauria de preguntar si l'oratori o centres juvenil se li dóna el protagonisme i la importància que la nostra genètica salesiana li ha dotat.
 
A la pregunta de "quins elements ens poden ajudar a discernir sobre la importància del centre juvenil a la casa salesiana?" Podríem fer una llista més o menys elaborada d'ítems, però hi ha dues qüestions fonamentals que determinen la resposta: quant ens costa, quantes persones hi ha implicades?
 
A les coses que donem importància les dotem de recursos econòmics i humans perquè puguin dur a terme la seva finalitat.
 
Atendre les necessitats formatives dels voluntaris, generar activitats explícitament evangelitzadores i oferir el centre juvenil com a espai de socialització també dels joves amb menys poder adquisitiu requereix de recursos que hem, de manera creativa i audaç, aconseguir per dur a terme la nostra missió.
 
Reconèixer, promoure i donar protagonisme a l'ambient més genuí de la casa salesiana requereix del compromís i la implicació de tots: salesians i seglars corresponsables de la missió salesiana.
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

Organitzats per l'editorial edebé, la Xarxa Espanyola d'Aprenentatge-Servei, i la fundació Educo.
Va tenir lloc en la jornada del 9 de desembre a la casa de Málaga.
9

dic

És el cinquè any del projecte de la Plataforma Social dels Salesians a Catalunya i la Fundació Joven ...
9

dic

Dins de els "Premis al Mèrit Esportiu de la Regió de Múrcia 2019?
9

dic

El Rector Major va visitar la presència salesiana per clausurar el 125è aniversari.
 
Notícies Opinió

ver más
 

Dosatic S.L. © 2019
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Aviso Legal Política de Privacitat