ESP CAT/VAL
dissabte, 17 d'agost de 2019
Emigrants per plaer !!
Emigrants per plaer !!
- Per: Ignacio Vázquez /Fundación Don Bosco
12/03/2019 - 138 Visites


 En aquests dies, sembla que algunes simpaties polítiques (espero que no moltes), i alguns corrents de pensament, fins i tot dins de la mateixa Església, (espero que menys encara), de vegades frivolitzen amb les vides i els projectes de futur dels menors immigrants que arriben a les nostres costes. De fet, segur que algunes de les persones amb les que ens relacionem, i que de vegades, fins i tot, estan a les nostres cases i obres, es refereixen als menors immigrants que arriben a les nostres costes, titllant-los, de "turistes" o "aventurers ", als quals no val la pena obrir" les nostres portes ", menors i joves" difícils ", amb" escassa adaptació ", i, fins i tot," radicals i perillosos ".

 
Precisament, perquè el paràgraf anterior no ens és desconegut, volia posar en valor l'aposta decidida pel respecte als drets humans i l'acollida incondicional que com a creients i salesians estem donant.
 
Sovint, la Fundació Don Bosco atén nois que potser van abandonar casa seva als 10 o 11 anys. Que, en la majoria dels casos, van trigar 2, 3 o fins i tot 4 anys en creuar un desert per arribar a un port del nord d'Àfrica. Infants que van sobreviure durant mesos, potser anys, fins a reunir els diners suficients per pujar a una petita embarcació. Diners que, per cert, van reunir de l'única manera que un menor, sol, en un port estranger té per obtenir ingressos per menjar i sobreviure, que és el petit tràfic de droga, les precàries feinetes il·legals, o directament la prostitució. Menors que, finalment, després d'un llarguíssim viatge de diversos anys, una nit de lluna plena, van aconseguir formar part de l'escàs percentatge dels supervivents rescatats d'una petita embarcació, on la majoria va perdre la seva vida en l'intent de creuar a Europa. Durant el camí hauran anat perdent família, amics, germans, somnis i innocències.
 
Un cop arribats, amb l'enorme motxilla de les experiències viscudes i dels abusos rebuts, la nostra societat occidental vol que tinguin la suficient capacitat per estudiar des del primer dia i integrar-se sense cap dificultat, la capacitat d'autoconeixement i autocontrol necessaris per poder entendre la seva infància i adolescència perdudes, i la joventut que ja ha acabat perquè ja són adults, el suficient equilibri per acceptar les enormes pèrdues que han patit pel camí migratori i, com a colofó, que aconsegueixin i mantinguin una oferta laboral a jornada completa i pràcticament indefinida. I tot amb 18 anys, després d'una migració de 5 o 6 anys ......
 
Molts ho aconsegueixen, i les seves vides són autèntics exemples de l'heroïcitat que és capaç d'assumir l'ésser humà. Molts altres, van quedar tan marcats per l'experiència, que la seva vida estarà en constant lluita amb el passat.
 
Don Bosco mateix, va ser un emigrant a la recerca d'un futur millor, que no trobava, i no hagués trobat a I Becchi. Potser algun pugui pensar que el projecte migratori de Don Bosco va ser una frivolitat d'un jove que no volia treballar al camp, com li hauria correspost pel seu naixement? Potser algú pugui pensar que hagués estat millor que hagués seguit vivint en el seu I Becchi natal, i no emigrar a la ciutat de Torí?
 
Però Don Bosco va complir el seu somni, i aquest somni, s'ha convertit, avui dia, en la nostra terra, en un nou rostre del mateix Don Bosco, que surt a l'encontre dels joves emigrants del segle XXI, semblants als joves pobres emigrants del camp, a la ciutat de Torí, de mitjans del segle XIX.
 
Les fronteres, són el cementiri de molts dels nostres nois. Avui en dia, com en l'època de Don Bosco, gran part dels joves que ens estan esperant i ens necessiten, possiblement no han nascut a les nostres ciutats ni països, ni pertanyen a la nostra cultura, o, fins i tot, ni a la nostra religió, però , que ningú ho dubti, la Casa Salesiana, és Casa seva.
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

52 directors participen en un curs de formació a Santiago de Compostel·la
8

ago

José Miguel Pérez, José Ropero, Javi Alcedo i Pedro Porto a les cases salesianes de Godelleta i Sanl ...
7

ago

Un dels monuments romans paleocristians més visitats, atesos pels salesians des de 1930.
6

ago

El Rector Major, don Ángel Fernández Artime, passa dos dies amb ells.
 
Notícies Opinió

ver más
 

Dosatic S.L. © 2019
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat