ESP CAT/VAL
dissabte, 17 d'agost de 2019
No, el món 'no està molt malament'
No, el món 'no està molt malament'
- Per: Juan Bosco Martín Algarra
26/02/2019 - 137 Visites


Segurament recordareu aquella enganxosa i simpàtica cançó del musical Don Bosco. Recreava un diàleg entre el petit Joan i la seva mare Margarita, que ens convidava "a netejar el món que està brut i fa pudor". En efecte, és suficient una mirada al nostre voltant per dir: qui pot dubtar que el món necessita "una bona neteja"?

No obstant això, la mateixa cançó també posava en boca d'Mamà Margarita una afirmació que semblava contradir l'esmentat 'ritornello': "Joan, mira, Déu ha fet el món, perquè Déu estima la vida. El món és una meravella ".

Em quedo amb això últim, "el món és una meravella", perquè sintetitza al meu parer el missatge més important de la cançó.

La sentència d'aquella santa dona, plena de sentit comú i de sentit espiritual, ens descobreix dues actituds que hem d'adoptar els fills de Don Bosco abans els evidents mals del món.

Una primera actitud, que podríem definir com "reflexiva", ha de portar-nos a indagar per les causes del mal que percebem al nostre voltant. La major part de les vegades notarem que el mal sol obeir a fenòmens molt complexos. Per aquest motiu solucionar les coses negatives del món suposi abordar amb freqüència desafiaments colossals.

Per tant, 'fugim de les solucions simplistes! Començant, sobretot, per la violència, en totes les seves manifestacions, físiques o verbals. El "No amb cops!" Segueix tenint avui plena vigència.

D'altra banda, i sense negar els inqüestionables reptes que el món planteja, no és menys cert que la humanitat viu actualment millor que en el passat. Mai com ara ha existit tant accés a l'educació, a la salut, a la protecció dels poders públics. Es produeixen avenços notables en el respecte a les minories, en els descobriments científics, en la promoció de la igualtat i la llibertat. El món avança cap al bé, amb entrebancs constants i retrocessos grans o menuts, per descomptat, però avança.

Parlo en termes generals, repeteixo, però avalat per multitud de dades objectives d'organismes internacionals. Només aquesta inqüestionable realitat, que estem millor que fa dècades i molt millor que fa segles, exigeix ??manifestar a Déu i als altres un sentiment de gratitud cap al món que ens ha tocat viure.

Considero absolutament necessari transmetre a la joventut aquest missatge: "Viviu -vivim- millor que mai. La qual cosa no vol dir que no tingueu problemes, alguns molt greus. Però sí que disposeu de més i millors recursos que en altres èpoques poques per solucionar-los ".

Hem de desterrar del nostre llenguatge, sobretot davant de fills i alumnes, qualsevol avinença amb una visió derrotista, queixosa o pessimista sobre el futur.

La segona actitud que promou la frase de la mare Margarita, a la calor d'aquest agraïment que esmentava abans, és la proactivitat. Una actitud derivada de la confiança en les extraordinàries potencialitats de l'ésser humà, sobretot quan se sap acompanyat de Déu, aquell que "tot ho pot".

Don Bosco va tenir fartes raons, inqüestionablement objectives, per haver passat de llarg abans tantíssims problemes que van sortir al seu encontre. Però va fer exactament el que canta la cançó: posar-se a netejar aquesta part del món que tenia al voltant i que estava brut.

Don Bosco no podia resoldre les clamoroses injustícies laborals de la societat industrial del segle XIX, però va avalar els primers contractes d'aprenentatge, on s'estipulaven drets per als seus nois. No va poder construir complexos urbanístics, però va acollir a milers de persones que d'una altra manera haurien mort abandonades pels carrers. No va poder modificar les condicions carceràries del seu temps, però va projectar nombrosos rajos d'humanitat a tants presos que havien perdut tota esperança.

Definitivament, Don Bosco va saber posar en pràctica el consell de la seva mare terrenal i, pres de la mà de la seva Mare del Cel, va activar l'escombra que va arribar a les seves mans per netejar la part del món que estava al seu abast.

Seguirem l'exemple de don Bosco, a la part del món que ens toca, o ens unirem al cor del "què malament està tot!"?

(Dedicat als voluntaris, miners, policies, sanitaris, ciutadans, homes i dones de bé que van treballar sense descans per recuperar el cos del petit Julen).
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

52 directors participen en un curs de formació a Santiago de Compostel·la
8

ago

José Miguel Pérez, José Ropero, Javi Alcedo i Pedro Porto a les cases salesianes de Godelleta i Sanl ...
7

ago

Un dels monuments romans paleocristians més visitats, atesos pels salesians des de 1930.
6

ago

El Rector Major, don Ángel Fernández Artime, passa dos dies amb ells.
 
Notícies Opinió

ver más
 

Dosatic S.L. © 2019
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat