VIURE A FONS | CICLE C – XVI Diumenge de durant l’any

11 julio 2022

LC 10,38-42

En aquel tiempo, se levantó un maestro de la ley y preguntó a Jesús para ponerlo a prueba: «Maestro, ¿Qué tengo que hacer para heredar la vida eterna?». Él le dijo: «¿Qué está escrito en la ley? ¿Qué lees en ella?». Él respondió: «“Amarás al Señor, tu Dios, con todo tu corazón y con toda tu fuerza” y con toda tu mente. Y “a tu prójimo como a ti mismo”». Él le dijo: «Has respondido correctamente. Haz esto y tendrás la vida». Pero el maestro de la ley, queriendo justificarse, dijo a Jesús: «Y quién es mi prójimo?». Respondió Jesús diciendo: «Un hombre bajaba de Jerusalén a Jericó, cayó en manos de unos bandidos, que lo desnudaron, lo molieron a palos y se marcharon, dejándolo medio muerto. Por casualidad, un sacerdote bajaba por aquel camino y, al verlo, dio un rodeo y pasó de largo. Y lo mismo hizo un levita que llegó a aquel sitio: al verlo di un rodeo y pasó de largo. Pero un samaritano que iba de viaje llegó a donde estaba él y, al verlo, se compadeció, y acercándose, le vendó las heridas, echándoles aceite y vino, y, montándolo en su propia cabalgadura, lo llevó a una posada y lo cuidó. Al día siguiente, sacando dos denarios, se los dio al posadero y le dijo: “Cuida de él, y lo que gastes de más yo te lo pagaré cuando vuelva”. ¿Cuál de estos tres te parece que ha sido prójimo del que cayó en manos de los bandidos?». Él dijo: «El que practicó la misericordia con él». Jesús le dijo: «Anda y haz tú lo mismo».

Aquest passatge de Lluc ens presenta una escena tendre on es respira una amistat sincera. Jesús va compartir la taula amb Marta i Maria, però l’actitud que mantenen les dues germanes respecte Jesús són diferents. Dues actituds bones, però, segons el propi Jesús, una millor que l’altra: “Maria ha escollit la millor part, i no li serà pas presa”.

Primer que tot ens trobem davant d’una realitat pròpia i exclusiva dels éssers humans: la capacitat d’escollir, fruit precisament de la nostra vessant de ser éssers racionals. Està clar que, a la vida, decideixes i esculls tu mateix, o, pel contrari, els altres decidiran i escolliran per tu.

Per què Jesús lloà l’actitud de Maria sense menysprear la de Marta? Perquè Maria havia optat per quelcom integral per a la seva vida. Segur que l’havia sentit parlar moltes més vegades, com també la seva germana Marta. Però a diferència d’aquesta, Maria havia anat descobrint de mica en mica que les paraules que Ell els adreçava no eren cap mena de receptari, sinó tota una doctrina capaç de provocar aquella transformació profunda que podia donar la felicitat que ella, com tothom, sempre havia anhelat.

No sabem si Maria es va comprometre després amb la vida de manera més profunda portant a terme tot el que havia sentit de Jesús. Però el que sí que és cert és que, d’entrada, coneixia què pensava Jesús sobre una manera nova de viure capaç de transformar l’entorn de la vida de les persones. I ho coneixia, per la senzilla raó que l’havia escoltat, mentre la seva germana Marta, amb les millors intencions del món, estava fent una cosa també bona, però en aquell moment totalment secundària comparada amb el fet de sentir Jesús.

A les persones que ens diem cristianes ens fa molta falta conèixer Jesús. Llegir directament els evangelis, el seu missatge, i reflexionar-ho cadascú/na des de les nostres capacitats i possibilitats. I un bon moment per descobrir el sentit fonamental que la Paraula de Déu en general, i la de Jesús en particular, ha de tenir en les nostres vides és quan ens reunim a l’Eucaristia.

 Salm 23: “El Senyor és el meu pastor”

El Senyor és el meu pastor:

no em manca res.

Em fa descansar en prats deliciosos,

em mena al repòs vora l’aigua,

i allí em retorna.

Em guia per camins segurs,

per amor del seu nom;

ni que passi per la vall tenebrosa,

no tinc por de cap mal.

Tu, Senyor, ets vora meu:

la teva vara i el teu bastó

em donen confiança.

Davant meu pares taula tu mateix

enfront dels enemics;

m’has ungit el cap amb perfums,

omples a vessar la meva copa.

Ben cert, tota la vida m’acompanyen

la teva bondat i el teu amor.

I viuré anys i més anys

a la casa del Senyor.

¿Quién? (Luís Guitarra)

https://www.youtube.com/watch?v=dPGhz0X5PVc

¿Quién escucha a quién cuando hay silencio?
¿Quién empuja a quién, si uno no anda?
¿Quién recibe más al darse un beso?
¿Quién nos puede dar lo que nos falta?

¿Quién enseña a quién a ser sincero?
¿Quién se acerca a quien nos da la espalda?
¿Quién cuida de aquello que no es nuestro?
¿Quién devuelve a quién la confianza?

¿Quién libera a quién del sufrimiento?
¿Quién acoge a quién en esta casa?
¿Quién llena de luz cada momento?
¿Quién le da sentido a la Palabra?

¿Quién pinta de azul el Universo?
¿Quién con su paciencia nos abraza?
¿Quién quiere sumarse a lo pequeño?
¿Quién mantiene intacta la Esperanza?

¿Quién está más próximo a lo eterno:
el que pisa firme o el que no alcanza?
¿Quién se adentra al barrio más incierto
y tiende una mano a sus “crianzas”?

¿Quién elige a quién de compañero?
¿Quién sostiene a quien no tiene nada?
¿Quién se siente unido a lo imperfecto?
¿Quién no necesita de unas alas?

¿Quién libera a quién del sufrimiento?…

… ¿Quién mantiene intacta la Esperanza?