Un alumne de Salesians Algesires entre els millors preuniversitaris d'Espanya

20 marzo 2015

L’estudiant algecirenc Narciso Jesús Soto Picazo, de 17 anys, ha estat triat entre els 50 preuniversitaris amb més talent d’Espanya aconseguint una beca europea. La iniciativa, que compleix la seva desena edició, està promoguda per Banco Santander i la Universitat Francisco de Vitòria. Li permetrà formar part aquest estiu d’un viatge de 20 dies al voltant d’Europa, visitant les principals universitats i participant en un programa de conferències, trobades amb personalitats de primer nivell del món acadèmic, polític i cultural i participant en activitats culturals i d’oci.
El jove estudiant de Salesians d’Algesires porta dos anys emprant-se a fons per aconseguir la citada beca, camí que ha compartit amb el seu company Jesús Soto, encara que finalment només Narciso ha aconseguit aconseguir l’últim esglaó amb un projecte per millorar la funcionalitat del bastó de les persones invidents.

I tan important pot ser aconseguir la beca com de vegades conèixer que existeix i sol·licitar-la, i en aquest aspecte la professora de tots dos estudiants, Ana Villaescusa, ha estat vital. La impulsora de "Diverciencia" a Algesires va explicar que es va sol·licitar entrar en el procés d’admissió i després de passar uns qüestionaris van passar Teixidor i Soto a la fase final, entre 300 estudiants, exposant uns projectes. Com a anotació destacar que a les citades beques s’hi han presentat aspirants de més de 5.000 centres educatius d’Espanya, la qual cosa també recolza el valor de l’assoliment dels joves algecirencs.

És el tercer any que Salesians presenta a estudiants a la beca europea, de fet l’any passat va arribar Carlos Sánchez a la selecció final, encara que no va acabar per aconseguir-la. El procés selectiu se centra en Batxillerat, fent un primer sedàs en el primer curs. Sobre Soto, va assenyalar Villaescusa que tenia la intuició de què ho aconseguiria.

Gran part de la “culpa” de l’assoliment de la beca és el seu projecte per millorar l’ús del bastó de les persones cegues. El programa exigia presentar un projecte que donés solució a algun problema de la societat, a desenvolupar segons les diferents branques de coneixement, i Soto va triar l’Enginyeria Informàtica.

La idea del bastó li va sorgir a partir de veure una notícia en un telenotícies sobre les dificultats de les persones invidents. Va decidir llavors crear un sistema amb sensor a distància i motor que a més emetés so. Permet alertar d’obstacles; orientació GPS per a ciutats que siguin desconegudes i habituals per a l’usuari; així com captar el pas d’un vehicle per creuar un carrer amb seguretat. Soto va explicar que el projecte ho va desenvolupar en un mes, “està fet i funciona, una altra cosa és que sigui funcional”, va reconèixer.

Sobre la beca rebuda va assenyalar que serà una gran experiència, recordant que en la reunió última de selecció els van conscienciar que “nosaltres mateixos podem fer grans coses”. “Es tracta d’un canvi de mentalitat”, va assegurar.

Porta 12 anys estudiant en Salesians, resideix al centre d’Algesires, i el seu futur ho encamina a estudiar una enginyeria, encara que encara està per decidir quin, reconeix ell mateix. A més li agradaria estudiar a Madrid, encara que són decisions que haurà d’anar adoptant en els propers mesos. Les assignatures que més li agraden són Física, Matemàtiques i Dibuix.

El programa Beques Europa se celebra en diferents seus com ara Alcalá d’Henares, Salamanca, Santiago de Compostel·la, Bolonya, Roma, Londres, Oxford, Cambridge, Brussel·les, París, Heidelberg i Madrid.

També et pot interessar …