“Solidarity Covid-19”: Coordinació mundial de les activitats salesianes a 134 països

5 junio 2020

Per Comunicació

Els membres de la Família Salesiana estan treballant a tot el món, amb un esforç sense precedents, per donar suport als que més pateixen a causa de la pandèmia. Com pot una gran organització, activa en tantes activitats i en tants països gestionar un treball tan ben organitzat i a gran escala? Al març de 2020, Itàlia i alguns altres països europeus ja estaven patint els primers problemes a causa de la Covid-19 i es trobaven amb nombroses restriccions. Va ser el 25 de març quan 48 persones de diverses Inspectories del món es van reunir de manera online per compartir informació sobre el que estava succeint en els seus països, establint així una resposta coordinada de la Congregació Salesiana.

A l’endemà, el 26 de març, el salesià George Menamparampil, coordinador de la Congregació per a la gestió de les emergències, va escriure la seva primera carta als inspectors anunciant l’obertura d’una adreça de correu electrònic relativa a aquesta crisi: solidarity.covid19@sdb.org. A través d’aquest canal va ser enviat informació actualitzada a cada membre de l’comitè de crisi i va proporcionar immediatament diversos protocols per enviar notícies, recopilar dades, informació i sol·licitar recursos per donar suport a la gent que més ho necessitava.

Com es coordina aquesta resposta d’emergència?

Notícies, històries, fotos, vídeos i dades de tota mena han començat a fluir des de l’oficina de coordinació. Un equip als Estats Units – (Agència Shoestring) – processa les dades i la informació i prepara una sessió informativa que el coordinador comparteix a tothom. El coordinador de la Don Bosco Network (DBN) manté una taula de recursos constantment actualitzada. Mostra en temps real els recursos que requereix qualsevol estructura de la Família Salesiana a qualsevol part de món, els recursos disponibles i els ja distribuïts. Aquest quadre garanteix l’absoluta transparència de tots els recursos recollits i distribuïts a totes les presències salesianes al món.

Des de la seu a Roma, el coordinador de resposta d’emergència examina tot el material informatiu procedent de totes les parts de món, selecciona el que considera més important, prepara un paquet diari en quatre idiomes i l’envia per correu electrònic a unes 300 persones i estructures de la Congregació. Aquest paquet d’informació és enviat tots els dies des del 26 de març fins a la data.

El Rector Major de la Congregació Salesiana, don Ángel Fernández Artime, va enviar un vídeomissatge a tota la Família Salesiana per convidar-los a comprometre’s i a respondre enmig d’aquesta crisi. Els missatges van ser enviats a tot el món.

 
 
 

Posteriorment, es van produir nombrosos vídeos de la feina de les diferents Inspectories i es van pujar al canal de YouTube “Don Bosco Solidarity VS Covid-19”.

Es va realitzar un vídeo internacional amb la participació de persones d’uns 70 països. El vídeo explica breument el treball realitzat per la Família Salesiana en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19.

I per mantenir l’atenció a la situació, s’envien contínuament fotos, vídeos i missatges i es pugen diàriament a la página de Facebook: “Don Bosco Solidaridad Vs Covid-19”.

Aquesta és sens dubte la millor resposta salesiana a un món que necessita persones que s’interessin pels més necessitats i pobres.

Com s’implica la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora?

Davant d’aquesta situació diverses Inspectories Salesianes del món, entre les quals es troba la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora, van establir oficines especials per a la recaptació de fons, proporcionant serveis professionals i millor estructurats i un ús més organitzat i transparent d’aquests fons.

 
“Davant la pandèmia, Solidaritat Global”
 

Des de l’ONGD Bosco Global es treballa en coordinació amb la Família Salesiana de tot el món en la campanya global d’Emergència COVID-19 per donar resposta a les realitats dels seus socis i sòcies locals.L’ONGD de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora es posa a la pell de milions de persones a tot el món que es veuen afectades per una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents que interpel·la a treure el millor de nosaltres mateixes i col·laborar unides per fer front a aquesta situació.

Les mesures de confinament que s’estan prenent a la majoria de països, necessàries per a garantir la salut de la població, impliquen dificultats extremes per a la població més vulnerable. Per als qui menys tenen, quedar-se a casa avui provoca moltes dificultats per alimentar-se. Amb l’objectiu de recaptar fons per cobrir necessitats d’alimentació, higiene i salut de les famílies més vulnerables als països empobrits en els quals treballen es posa en marxa aquesta campanya.

Amb les aportacions es donarà suport a la resposta que la Família Salesiana està donant en els països en què Bosco Global col·labora: Camerun, Etiòpia, Costa d’Ivori, Bolívia, Mali, Burkina Faso, Benín, Equador, Togo i República Democràtica de Congo. Per a això es cobriran les despeses d’alimentació per a les famílies més vulnerables i per a les cases d’acollida de nens i nenes del carrer, compra de material higiènic i sanitari per prevenir els contagis, i compra de medicaments i despeses d’hospitalització per a la població més vulnerable.
 
Projecte d’Ajudes de subsistència bàsica per a joves molt vulnerables majors de 18 anys a partir de l’emergència de la Covid-19
 

Les Plataformes Socials de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora des de l’inici d’aquesta crisi han estat bolcades a atendre menors i famílies en situació de risc. S’han canviat metodologies i estratègies de treball. S’han esgotat els recursos disponibles per a temes com beques menjador, aportació de material escolar i informàtic, col·laborar amb els Serveis Socials locals en els casos més greus, donar suport i recolzament a menors ia les seves famílies, reforç per superar la bretxa digital i intentar que puguin seguir el ritme a distància dels seus estudis etc. S’ha assegurat el seguiment i atenció educativa dels aproximadament 24.000 destinataris que atenem habitualment.

Davant la situació d’urgència alimentària s’han realitzat aquestes accions entre els mesos de març i abril:

  • Beques Fundació Educo d’alimentació per a 55 famílies (60) menors
  • Beques d’Alimentació Fundació Nous Cims: 60 joves
  • Tramitació i gestió beques Menjador escolar: 200 menors
  • Tramitació i gestió Beques Berenars: 596 menors
  • Ajudes alimentació a partir d’aportacions Família Salesiana 2.500 € 
A hores d’ara les Plataformes Socials de la Inspectoria atenen a joves majors de 18 anys en situació d’exclusió social, molts d’ells immigrants en situació irregular amb aquests serveis:
  • 180 joves en pisos i projectes d’Emancipació.
  • 350 acompanyaments a joves extutelats, exmenas … dels que som referents.
  • 2.500 joves en Escoles de Segona Oportunitat o Serveis d’Inserció Sociolaboral. 

Amb l’ajuda de 54.000 € de subsistència bàsica s’atendrà aquesta necessitat puntual, urgent i bàsica de subsistència: atendre les necessitats bàsiques d’alimentació que aquests joves necessiten.

Es tracta d’un ajut personal de 4 € diaris i per un màxim de tres mesos per a cobrir les necessitats d’alimentació en aquesta situació social urgent per a 150 joves de 18 a 29 anys en situació de vulnerabilitat durant aquest any 2020.

Per col·laborar es posa a disposició el compte corrent: ES23 | 2100 | 2850 | 59 | 0210023023 indicando «Col·laboració COVID-19»

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...